30 березня 2023, 16:40, Технології

На Закарпатті вирощують виноград та суниці в теплицях

Про це розповів засновник господарства Іван Рацин в інтерв'ю журналу «Ягідник», пише Kurkul.com

«Побувавши у Михайла Павлівського, настільки «зарядилися» цією ідеєю, що вирішили спробувати зробити щось подібне в себе. Тож придбали в селекціонера виноград рожевих сортів Дубовський та Преображення й висадили їх торік у листопаді в наші теплиці», — розповів
фермер.

Із власного досвіду Михайло Павлівський стверджував, що виноград та суниця садова здатні гармонійно співіснувати. Вони позитивно впливають на ріст та розвиток одна одної. Як наслідок, можна отримати до 20% приросту врожаю винограду.

До того ж, вирощуючи виноград у теплиці, взимку його вдається захистити від вимерзання, а в період вегетації — від граду та приморозків. Завдяки цьому такий виноград дає врожай уже через рік після висаджування.

У ФГ «Ягоди Закарпаття» в кожній теплиці росте по 76 кущів винограду. Тож вже наступного року тут планують зібрати врожай на рівні близько 15 кг ягід із куща. А згодом, у період розквіту, можна буде збирати по 30–50 кг плодів.

Суницю вирощують італійську — сорт Брілла. Висаджувати велике різноманіття сортів суниці у господарстві не прагнуть. За таких умов доглядати насадження та збирати врожай складніше, оскільки ягоди кожного сорту дозрівають у різну пору.