1 червня 2022, 13:34, Насіння

Сорти конопель, гібриди кукурудзи, форми винограду — звіт НААН за 2021 рік

Про це у своїй доповіді сказав Ярослав Гадзало, Президент НААН, повідомляє пресслужба Академії.

Зокрема, за напрямом генетика, біотехнологія і селекція у рослинництві:

  • Створено бази даних:

  - генетичних джерел ячменю ярого з підвищеним умістом білка та виділено сорти з підвищеним рівнем сирого протеїну в зерні (12,5-14,4 %);

  - вихідного селекційного матеріалу вівса з високими індивідуально-продуктивними показниками.

  • Проведено скринінг та ідентифікації важливіших генів і їхніх алелів за використання ДНК-технологій, зокрема:

  - 30 сортів пшениці м’якої за генами стійкості до жовтої іржі,

  - 62 зразки гексаплоїдних видів пшениці за генами фотоперіодичної чутливості,

  - 126 сортів ячменю за алелями гену яровизації Vrn1,

  - 12 ліній кукурудзи за геном β-каротингідроксилази,

  - 7 сортів картоплі,

  - 12 — чорної смородини, 

  - 6 — порічок,

  - 18 — аґрусу щодо вірусів, які уражують ці рослини.

  • За результатами досліджень з екологічного випробування гібридів кукурудзи різних груп стиглості в умовах Степу, Лісостепу та Полісся України встановлено економічну ефективність інноваційних технологій вирощування та отримано врожайність зерна до 12,8 т/га.
  • Виділено джерела високого вмісту олеїнової кислоти в олії, високої стійкості до вовчка соняшнику, до несправжньої борошнистої роси, а також зразки, що поєднують стійкість до гербіцидів групи сульфонілсечовин.
  • Створено колекцію з 80 материнських ліній гібридів ріпаку озимого, придатних для створення гібридів харчового напряму використання.
  • Створено сорти промислових конопель: Лірина — насіннєвого напряму використання з урожайністю насіння 2,0 т/га, високою олійністю (44–48 %) та скоростиглістю і Медана — медичного напряму використання з підвищеним умістом канабідіолу та канабіхромену.
  • Для органічного землеробства розроблено біологізовані системи живлення овочевих рослин (помідор, огірок, буряк столовий, батат), які зменшують техногенне навантаження на овочеві агроценози, сприяють збереженню родючості ґрунтів.
  • Отримано 7 патентів на сорти яблуні (Соломія, Дміана), груші (Ластівка), обліпихи (Надійна, Морквяна, Обрій), хурми східної (Ювілейна Косенка).
  • Створено понад 20 сортів і форм винограду, що характеризуються високою морозо- і патогеностійкістю, рівнями продуктивності та якості.
  • До селекційних програм залучено використання мікросателітних ДНК-маркерів для створення та добору генів стійкості до мільдью (Rpv3, Rpv10, Rpv12). Проведено комплексну оцінку червоних сортів і селекційних форм винограду за фізико-хімічними та біохімічними показниками вина, серед яких виділено 11 перспективних для виробництва сухих столових вин.
  • Встановлено, що вирощування біоенергетичних культур на малопродуктивних і деградованих землях сприяє відновленню їх родючості.
  • Доведено позитивний вплив на вміст та накопичення органічного вуглецю у ґрунті за умов тривалого вирощування багаторічних біоенергетичних культур (міскантус гігантський, просо прутоподібне), що відповідає принципам сталого розвитку та основним положенням Європейського Зеленого курсу щодо зменшення викидів парникових газів.

На жаль, президенту НААН довелось констатувати, що хоч науковий потенціал людських ресурсів в Україні достатній для проведення наукових досліджень на світовому рівні, та багаторічне недофінансування капітальних видатків на підтримку та оновлення матеріально-технічної бази наукових установ та закладів вищої освіти є однією з причин зниження конкурентоспроможності наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок.

Читати також: Вітчизняне насінництво: стан галузі, ціноутворення та потреба в держпідтримці