8 квітня 2024, 12:00, Україна

Початок першої декади квітня відзначився аномально теплою погодою і сильними поривами вітру

Про це повідомляє Мінагрополітики за даними аналітичної довідки НААН.

Незначні опади у вигляді дощу, місцями з градом спостерігалися майже на всій території країни. Так, за даними наукових установ НААН у Київській області їх випало 7,8 мм, за норми 12 мм, у Житомирській — 5 мм, у Дніпропетровській — 12 мм, у Львівській — 24,3 мм. в Одеській — опадів не спостерігалося.

«Високі температури повітря та сильні вітри ведуть до швидкої втрати вологи з верхніх горизонтів ґрунту, навіть після рясних дощів. Тому, пріоритетним завданням, яке стоїть на сьогодні перед аграріями є максимально швидше завершити сівбу ранніх зернових культур, особливо пшениці ярої», — кажуть науковці.

Загалом внаслідок аномально теплої погоди весняно-полові роботи цьогоріч розпочалися дуже рано. За спостереженнями науковців ДУ Інститут зернових культур НААН (Дніпропетровська область) на місяць раніше кліматичних строків (3 лютого) здійснився перехід середньодобової температури через 0°С у бік підвищення, почалася метеорологічна весна. На тиждень-півтора раніше звичайного (18-20 березня) середньодобова температура повітря перейшла через +5°С в бік підвищення, що в агрометеорології визначає стійке відновлення активної весняної вегетації озимих зернових культур.

Обстеження посівів озимих зернових культур науковцями цього Інституту, показало, що більшість з них знаходяться у доброму та задовільному стані. Так, рослини пшениці озимої ранніх строків сівби (10-15 вересня) після кращих попередників відновили весняну вегетацію у фазі «кущіння», мають середню висоту 22-28 см і налічують від 4 до 6 пагонів та 5-7 вузлових корінців. Рослини пшениці озимої, сівбу якої проводили в оптимальні строки (20-30 вересня), мають висоту 16-23 см і сформували в середньому 3-5 пагонів та 4-6 вузлових корінців. Рослини пізніх строків сівби (5-15 жовтня) мають висоту 13-16 см і налічують в середньому 2-3 пагони та відрізняються недостатньо розвиненою вторинною кореневою системою.

Пшениця озима, яку висівали після непарових попередників, за морфобіологічними показниками рослин, певною мірою поступається озимині, що висівалася по кращих попередниках. Найбільше відставання у рості і розвитку спостерігається у озимини пізніх строків сівби (5-15 жовтня) після стерньових колосових попередників та соняшнику, де рослини висотою 10-12 см знаходяться на початку фази «кущіння», або ж сформували не більше 2 пагонів. Кількість вузлових корінців, які мають довжину до 2,0-2,5 см,
у кращому випадку не перевищує 2-3 шт./рослину.

Загальний стан більшості посівів озимих зернових культур є добрим та задовільним, але значною мірою буде залежати від погодних умов у подальшому.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com