19 квітня 2024, 15:00, Україна

Українські селекційні компанії складають гідну конкуренцію іноземним — думка

«Найважливішими якостями гібридів кукурудзи на сьогодні є потенціал врожайності, швидка вологовіддача, стійкість до стресових факторів та якісні показники зерна. Для соняшнику — це висока врожайність, адаптивність до умов вирощування, олійність, стійкість до нових рас вовчку та хвороб», — зазначає фахівець.

За його словами, широка лінійка гібридів компанії дозволяє обрати саме той гібрид, який підійде до конкретних умов господарства.

Керівник та власник ПОСП «Іванівське» Юрій Пирятинський зауважив, що ще одним не менш важливим моментом є ціна. При виборі посівного матеріалу кукурудзи ключовими характеристиками гібридів для Юрія Пирятинського, виходячи з досвіду попередніх років, повинні бути період дозрівання та вологовіддача. Щодо соняшника, то першочергово він зважає на групу стиглості, врожайність та олійність. 

«Я переконався на власному досвіді, що українська селекція може давати не гіршу результативність, ніж імпортна. Соняшник та кукурудза у мене виключно від ВНІС (Всеукраїнського наукового інституту селекції). Щоб обрати гібриди, я звертаюсь до менеджера компанії та якщо з’являються нові гібриди, то висіваємо демо ділянки, дивимось на результат та приймаємо рішення. І коли мені кажуть, що імпортний гібрид дав 10 т/га, я дивуюсь, бо мої гібриди від ВНІС приносять і до 12 т/га», — зазначає Юрій Пирятинський. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com