27 травня 2022, 12:04, ЗЗР

Щоб уникнути епіфітотії фузаріозу на пшениці, слід провести обов’язкові фунгіцидні обробки — експерти

Про це зауважують експерти на сторінці в мережі Facebook Центр агрономічних стратегій України.

У повідомленні зазначається, що на посівах озимої пшениці скоро з’явиться колос, тому необхідно готуватися до захисту посівів від фузаріозу і септоріозу колосу.

«Пам’ятаєте, як в минулому році була епіфітотія цих небезпечних хвороб? 40% пшениці в Україні було вражено фузаріозом. А це фураж, низька якість зерна, низька ціна. Щоб не допустити в цьому році цієї проблеми, на початку цвітіння пшениці обробіть посіви фунгіцидами з д.р. тебуконазол, метконазол, протіоконазол. Додайте обов’язково прилипач. І все буде добре. Ще додайте інсектицид до робочого розчину для захисту посівів від клопів, трипсів, попелиць», — радять експерти.

Як повідомляється, на посівах озимого ріпаку спостерігається заселення ріпаковим насіннєвим прихованохоботником, що призведе й до заселення ріпаковим комариком (галицею). Підуть дощі — буде розвиток альтернаріозу. Тому ріпак необхідно в кінці цвітіння обробити фунгіцидами і дозволеними інсектицидами, щоб не нашкодити бджолам.

Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується

Читати

Посіви кукурудзи, залежно від термінів сівби, перебувають у в фазі 2-3 листка, на частині посівів — у фазі шильця. Бур’янів на полях дуже багато, особливо лободи, падалиці соняшнику, стійкого до трибенурон-метилу та ін. Гербіцидний захист на кукурудзі слід провести своєчасно, до 5 листка, що не допустити втрати урожаю кукурудзи.

«На посівах соняшнику, який вже на деяких полях має 2-3 пари листків, проводяться роботи із захисту від бур’янів. Шкідників поки що не було виявлено, крім окремих екземплярів трав’яних клопів. Але слідкуйте далі, може з’явитися попелиця», — наголошують експерти.

В садах, на кісточкових деревах, дуже багато клястероспоріозу, особливо на сливі та черешні. Якщо не обробити абрикоси в період цвітіння препаратами на основі міді, то моніліоз знову знищить урожай. Також експерти стверджують, що на садових культурах дуже багато попелиці, яку необхідно знищити підручними інсектицидами.

Також, за їхніми словами, соя в багатьох господарствах вже зійшла, вигляд має досить непоганий. Необхідно своєчасно внести страхові заплановані гербіциди, до третього трійчастого листка.