23 травня 2022, 11:38, Україна

Найбільше посівам зернових шкодять трипси і клопи — звіт Держпродспоживслужби

У повідомленні йдеться, що розвиток пшеничного трипса відмічається в південних і центральних областях. Ним на 10-45% обстежених площ заселено 3-8% рослин озимих пшениці і ячменю за чисельності 2-6 екз. на рослину. У Запорізькій області на посівах озимої пшениці відмітили злакову листовійку, яка зосереджена переважно у крайових смугах посівів та за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодила до 3% рослин. 

У Степу, південному та центральному Лісостепу найбільше шкодить клоп шкідлива черепашка, який за чисельності 0,2-1, осередково 2 екз. на кв.м заселив 10-45% площ озимих, де пошкодив від 0,5 до 3% рослин. Продовжується відкладання ним яєць (0,1-0,5 екз. на кв.м). В Одеській області відмічено відродження личинок клопа шкідливої черепашки. У південних областях відзначається зростання чисельності елії гостроголової. У Поліссі та північних областях Лісостепу посіви заселяють австрійський, маврський, гостроголовий та інші види клопів.

«Захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки проводять протягом 10-12 днів за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 1-2-х і більше (у посівах твердих і цінних сортів пшениці), на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв.м дозволеними до використання інсектицидами, що ефективно проти супутніх фітофагів», — додається у повідомленні.

Нагадаємо, названо рішення для контролю злакових бур’янів у посівах соняшника і сої.