18 квітня 2022, 12:10, Україна

Погода посприяла розвитку хвороб на посівах озимих культур

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

«За наявної достатньої кількості вологи на фоні помірних температур повітря повсюди у посівах озимих зернових культур спостерігається розвиток фітопатогенів», — йдеться в повідомленні.

У фазу весняного кущіння рослин фітосанітарне значення мають борошниста роса, септоріоз, гельмінтоспоріоз, аскохітоз, червоно-бура, інші плямистості, бура листкова іржа, кореневі гнилі та ринхоспоріоз якими охоплено 1,5-22%, осередково в господарствах Кіровоградської області 56% площ (септоріоз), уражено 0,5-8%, в осередках Київської області до 12% рослин (борошниста роса).

Читати по темі: Експерти розповіли про поширеність шкідників на посівах зернових культур

«Рішення щодо оздоровлення озимих колосових культур фунгіцидами варто приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля окремо. Вибір препаратів здійснюється з огляду на спектр їх захисної дії та домінуючу хворобу», — підкреслили експерти Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що у першій декаді квітня спостерігалися в цілому задовільні умови для вегетації озимини та сівби ярих культур. Після тривалого дефіциту опадів (лютий-березень) дощі значно пом’якшили умови — збільшилася відносна вологість повітря та поповнилися запаси вологи у ґрунті в районах випадіння істотних опадів.