25 січня 2022, 15:50, Україна

Деградація ґрунтів в Україні набуває критичних значень

Про це йдеться у матеріалі «Проблема деградації ґрунтів. Сучасний стан, ризики та способи подолання».

«Ми опитали 250 господарств, які працюють за традиційною технологією вирощування, 35 за органічною та 11 господарств, що працюють за ресурсозберігаючими технологіями обробітку ґрунту No-till, Strip-till, Mini-till. Також участь в опитуванні взяли 10 українських агрохолдингів», — зазначає Тетяна Хоменко, комерційний директор групи компаній «БТУ-ЦЕНТР».

Серед складнощів, які виникають у вирощуванні рослин у зв’язку зі зміною клімату, 30% респондентів відмітили вплив на зміну термінів сівби, 28% — зниження врожайності, 20% — опустелювання, 15% відзначили зниження ефективності добрив.

Читати по темі: Близько 40% українських земель непридатні для технологій мінімального обробітку

Серед опитаних 51% господарств мають ґрунти з ознаками деградації. Серед агрохолдингів цей показник не набагато нижчий — 50%. Залежно від технології обробітку ґрунту, процес деградації ґрунтів в господарствах був відмічений на рівні:

Найбільше зниження родючості ґрунту було відмічено у східній частині та на півночі. Це Чернігівська, Сумська, Харківська, Донецька та Луганська області, а також Кіровоградщина та Миколаївщина, де цю проблему помітили від 80 до 100% опитаних аграріїв. Серед господарств з центральної та західної частин України зниження родючості ґрунту відмітили від 50 до 80% аграріїв. З перелічених технологічних процесів, що сприяють оздоровленню ґрунту, на думку аграріїв були визначені наступні:

Нагадаємо, що спосіб обробітку ґрунту безпосередньо впливає на його ущільненість, від чого, в свою чергу, залежить якість розвитку кореневої системи рослин.

Читати по темі: Рівень розораності території України перевищив 50%

Щодо частоти проведення ґрунтових аналізів, то 70% опитаних респондентів проводять їх 1-2 рази на рік, близько 30% не знають про склад ґрунту, з яким працюють. Переважно українські аграрії проводять аналізи на хімічний склад, повний хімічний склад та агрохімічний аналіз. Зокрема, 45% опитаних проводять аналіз лише за кількістю поживних речовин, ігноруючи показник кількості та співвідношення мікроорганізмів в ґрунті. Лише 2% опитаних проводять мікробіологічний аналіз.

Детальніше про стан українських ґрунтів та проблеми, з якими зіштовхуються українські аграрії читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.