18 січня 2022, 09:30, Україна

Названо хвороби, що найчастіше фіксуються в українських зерносховищах

Про це інформує Держпродспоживслужба.

«Фітосанітарною експертизою зерна, що проводилась у Львівській та Полтавській областях на сої, виявлено 2% насіння ураженого бактеріозом, грибними патогенами (фузаріозом, альтернаріозом) 1-2% насіння, в Тернопільській області насіння продовольчої пшениці та ярого ячменю уражено бактеріозом — 1,4% та 0,8-3,3% грибними патогенами (гельмінтоспоріоз, ринхоспоріоз, фузаріоз, плісняві гриби)», — зазначають експерти.

Триває обстеження зерносховищ та складських приміщень, перевірка насіннєвого матеріалу, продовольчого та фуражного зерна на наявність комірних шкідників. За результатами аналізу стану зерна встановлено, що фуражне зерно в господарствах Вінницької області заражене гороховим зерноїдом за чисельності 2 зерноїда на 1 кг зерна.

Читати по темі: Озимі культури можуть бути пошкоджені льодовою кіркою — експерти

«Контроль за станом зерна та зернопродуктів, що зберігаються, варто проводити постійно і в разі виявлення живих комірних шкідників приступити до обеззаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючих рекомендацій. За пониження температури повітря до -5-10ºС можна провести охолодження зерна пасивним (відчинення дверей, вікон) або активним (вентилювання, пересипання зерна транспортерами) способами, що негативно вплине на розвиток комірних шкідників», — наголосили фахівці Держпродспоживслужби.