4 листопада 2021, 14:40, ЗЗР

Названо одну з найнебезпечніших загроз врожаю зернових та способи захисту посівів

Про це йдеться у матеріалі «Фузаріоз колоса пшениці в сезоні 2021: особливості боротьби та результат».

«Для зернових культур однією з небезпечних загроз для кількісного та якісного врожаю є Gibberella zeae, також відомий під назвою Fusarium graminearum — це грибковий збудник, який викликає фузаріоз», — розповідає Віктор Сонець, менеджер з агротехнологій по засобам захисту рослин бренду DEFENDA

Гриби роду Fuzarium спричиняють як фузаріозну кореневу гниль, так і фузаріоз колоса. Основне джерело інфекції — ґрунт, в якому на уражених рештках зберігаються збудники хвороби та заражене насіння. Також додатковим сприятливим фактором утворення цієї хвороби може бути короткоротаційна ланка сівозміни: кукурудза — пшениця з мінімальним обробітком ґрунту без перевертання скиби.

Інфікування рослин фузаріозною кореневою гниллю відбувається за вологості 40-80%, у діапазоні температур від +1℃ до +30℃, оптимальна температура для розвитку збудника — від +10℃ до 25℃. Без якісного протруєння посівного матеріалу збудник може викликати загибель паростків.

Збудник зберігається у формі грибниці, склероціїв, хламідоспор на рослинних рештках, на насінні та у ґрунті. Упродовж вегетаційного періоду поширюється конідіями, які розносить вітер, дощ і комахи. Конідії та сумкоспори збудників фузаріозу колоса можуть зберігати життєздатність 1 рік, хламідоспори та склероції — 2-3 сезони.

Читати по темі: Експерти розповіли, як обрати гербіциди в залежності від вологозабезпеченості регіону

Для профілактики хвороб листя та стебла, а також фузаріозу у фазу кущення (ВВСН 21-30), необхідно внесення наступних фунгіцидів:

В період від фази кущення до виходу в трубку іде закладка плодоелементів і для збереження врожаю та профілактики видів іржі, септоріозу листя та колосу, фузаріозу колосу у фазу виходу в трубку — прапорцевий листок (ВВСН 39-45) наступне внесення фунгіцидів:

Нагадаємо, ціна на пестициди зросте через кризу в Китаї.