29 серпня 2021, 10:00, Україна

До 25% посівів кукурудзи уражено гельмінтоспоріозом, — фітосанітарний стан

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зниження температури повітря, короткочасні та зливові дощі, призвели до збільшення розповсюдженості пухирчастої сажки, якою уражено 1-7% качанів. Летючою сажкою охоплено 0,5-5% рослин. Осередково в Закарпатській області рослини культури уражено іржею.

В господарствах Волинської, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Тернопільської та Черкаської областей на качанах пошкоджених листогризучими совками і стебловим метеликом відмічають початок розвитку фузаріозу (2-12% рослин). Бактеріозом уражено близько 2% рослин, найбільше у Волинській обл.

Читати по темі: Кукурудза та соняшник у сезоні-2021: чи виправдаються прогнози? Стан посівів у регіонах

Скрізь у посівах зернової кукурудзи продовжується розвиток та шкідливість гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика. В південних та південно-східних областях Степу відмічається літ метеликів другого покоління. Гусениці фітофага першого покоління за чисельності 0,8-2 екз. на рослину пошкодили 5-18% рослин та 1-6% качанів у Закарпатській, Київській, Луганській, Одеській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Херсонській областях.

У Степу, Лісостепу, осередково Поліссі живляться гусениці бавовникової совки, які за чисельності 1-2 екз. на рослину пошкодили 3-18% рослин.

У Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Одеській та Херсонській областях відмічено поодинокий вихід хлібної жужелиці з літньої діапаузи. На полях із-під зернових колосових культур, під купками соломи чисельність шкідника становить 0,3-1екз на 1 м². Погодні умови не сприяють активному виходу шкідника.