5 травня 2021, 08:00, Україна

Науковці НААН опублікували результати фітосанітарного аналізу озимих культур

Про це інформує прес-служба Національної академії аграрних наук.

Науковцями Інституту захисту рослин НААН проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, а особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя озимої пшениці :

До 15% площ під озимим ячменем відзначається наявністю ринхоспоріозу, де уражено від 0,1 до 1% рослин.

Ріпак озимий хворіє на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз, уражено від 1 до 10% рослин на 5-30% площ.

Читати по темі: Фахівці Держпродспоживслужби відзвітували про поширення хвороб на посівах озимих зернових

«Враховуючи погодні умови, особливо перепади температури повітря, необхідно використати фунгіциди проти листкових хвороб, які можна застосовувати вже за температури 5-8℃ тепла, зокрема: Корвізар М, к.е. (0,4−0,8 л/га), Тілт Турбо 575 ЕС, к.е. (0,8−1,0 л/га) та інші з рекомендованих препаратів; а також на основі видового складу бур’янів при весняному огляді посівів озимих зернових та з урахуванням фази розвитку культури і температури, за якої можна застосувати, необхідно використати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», — наголошують фахівці НААН.

На основі досліджень, проведених науковцями Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, за наявності перерослих бур’янів ефективною буде обробка посівів пшениці озимої гербіцидом Гроділ Максі 375 OD, о.д. (0,09–0,11 л/га).