1 травня 2021, 13:00, Україна

Аграріїв закликають підготуватись до масового відродження шкідників: потепління

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Так, за середньодобової температури повітря вище +12+13℃ протягом 3-4 діб і денної температури повітря в цей період понад +18℃ розпочнеться міграція клопів (клопа шкідливої черепашки, маврського, австрійського, гостроголового та інші) із місць зимівлі на посіви зернових культур.

За перевищення шкідниками порогу шкодочинності (ЕПШ хлібної блішки — 30-50 екз на 1 м², злакових мух — 30-50 екз на 100 помахів ентомологічного сачка, або 10-15% заселених стебел, клопа шкідливої черепашки — 2 екз на 1 м², п`явиці — 10- 15 жуків на 1 м², цикадки — 150 особин на 100 помахів сачка) посіви зернових колосових культур обприскують одним із препаратів з діючою речовиною: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма-цигалотрин, зета-циперметрин, хлорпірифос, імідаклоприд, дельтаметрин, ацетаміприд; дві діючі речовини хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд + дельтаметрин, імідаклоприд + лямбда-цигалотрин та іншими дозволеними до використання в Україні за регламентами існуючих технологій.

Читати по темі: Опубліковано звіт щодо поширення шкідників на полях озимих зернових

Враховуючи вищезазначене, слід бути готовими до своєчасного та ефективного захисту посівів.

Застосовуючи засоби захисту рослин варто пам`ятати, що захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.