23 квітня 2021, 08:00, Україна

Опубліковано звіт щодо поширення шкідників на посівах озимих зернових та ріпаку

У посівах озимих культур, розміщених після стерньових попередників, степових, лісостепових, осередково поліських областей живляться личинки жужелиці старших віків, які за чисельності 0,3-1 макс. 2 екз. на 1 м² в осередках Дніпропетровської та Донецької області пошкодили до 3% рослин. В Дніпропетровській, Одеській області триває заляльковування личинок туруна. В залежності від погодних умов масове залялькування шкідника буде проходити в кінці квітня — в першій декаді травня.

Повсюди в посівах озимих та сходах ярих зернових колосових культур продовжується неактивне харчування хлібних блішок, п’явиці, злакових попелиць, цикадок. Шкідниками заселено до 40-55% обстежених площ. Середня чисельність 0,2-1 екз на 1 м². В середньому пошкоджено 0,2-2% рослин. Захисні заходи проти вищевказаних фітофагів необхідно проводити рекомендованими інсектицидами шляхом обприскування крайових смуг або всуціль посівів за перевищення ЕПШ (личинок жужелиці 3-4 і більше, хлібних блішок 30-50, жуків п’явиць 10-30 на 1 м², злакових мух 40-50 екз. на 100 п.с.).

Читати по темі: Фахівці UKRAVIT розповіли, як захистити і правильно підживити озимий ріпак навесні

У південних областях Степу, осередково Лісостепу у теплі сонячні дні, спостерігається вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки, де їх ураховують по 0,1-3 екз. на 1 м². У Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях відмічається їх переселення у посіви озимини. Масовий переліт клопів з місць зимівлі у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління (за середньодобової температури 16-17°С і вище протягом 3-4 днів).

У посівах зернових культур південних, центральних областей живляться гусениці озимої та окличної совок, чисельністю 0,5-2 екз. на 1 м² (переважно п’ятий та шостий вік). Живлення проходить мляво через прохолодну погоду. У Херсонській області розпочалося залялькування гусениць. Шкідником заселено 48% обстеженої площі.

Аграріїв попереджають про активізацію хрестоцвітних блішок та озимої совки
Читати

Відмічається масовий вихід та шкідливість піщаного мідляка, який за чисельності 1-3 екз. на 1 м² заселяє крайові смуги посівів озимих зернових, ріпаку, подекуди ранні сходи гороху (Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Харківська, Херсонська обл.), соняшнику (Вінницька, Одеська обл.), пошкоджуючи сім’ядольні і справжні листочки рослин. Виходячи з оптимальних погодних умов для розвитку зазначеного шкідника очікується значне збільшення імаго піщаного мідяка на зернових та просапних культурах. Заселення просапних культур буде проходити, у першу чергу, на полях соняшника та кукурудзи ранніх строків сівби.

Личинки ґрунтових шкідників, що цьогоріч зимували на полях, (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів) переміщаються у верхні шари ґрунту, де щільністю 1-4, макс. 6 екз. на 1 м² живляться корінням озимих, ранніх ярих зернових, плодових та ягідних культур.

 

Сходи гороху заселяють бульбочкові довгоносики (1-2 екз. на 1 м²), горохова попелиця (5-8 екз. на 100 п.с.), які пошкодили у слабкому ступені до 5% рослин.

У багаторічних травах, зокрема другого і наступних років, бульбочкові, листковий люцерновий, конюшиновий насіннєїд, інші довгоносики та клопи пошкодили 1-5% рослин. У рік сівби сходи багаторічних трав за наявності бульбочкових довгоносиків 5-8 жуків на 1 м² обробляють дозволеними до використання інсектицидами.

Посіви озимого ріпаку заселяють жуки стеблового прихованохоботника, ріпакового квіткоїда, виявлено початок льоту капустяного білана (Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Луганська, Львівська, Тернопільська, Черкаська обл.). Хрестоцвітними блішками у крайових смугах полів пошкоджено 2-15% рослин. У Київській, Одеській областях відмічено вихід із зимової діапаузи та початок льоту оленки волохатої.