2 травня 2024, 15:00, Урожай

На півдні Миколаївщини у зернових спостерігають прискорений перебіг фаз розвитку, аграрії готуються до ранніх жнив

Нещодавно про ефект прискорення проходження рослинами фаз розвитку, спричинений змінами клімату, повідомляла Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України. Вона наголосила, що підвищення температури повітря на 2°С призведе до ймовірного зменшення урожайності всіх культур на понад 20%. А ріст температури в середньому ще на 1°С загрожує зникненням і так невеликої зони достатнього зволоження, до якої в Україні належить Полісся і Західний Лісостеп.

Власник агрохолдингу, аграрій Юрій Кормишкін повідомив, що така ситуація та за відсутності опадів може призвести до того, що до жнив потрібно бути готовими уже в кінці травня.

«На півдні Миколаївщини пшениця та ячмінь викинули колос. Це говорить про те, що при сприятливих умовах, а це хоча б один дощ на 20-30 мм, жнива розпочнуться в першій декаді червня. У разі відсутності дощів — протягом декількох тижнів. Тобто жнива можуть розпочатись аномально рано — в кінці травня», — ділиться ситуацією Юрій Кормишкін.

В цьому сезоні практично усі озимі культури пришвидшили свою вегетацію в середньому на 3-4 тижні. Зміни клімату, як вбачають агрономи компанії «ПАЕК», можуть призвести до глобального перегляду структури посівів в регіоні та плідної роботи з науковою спільнотою щодо створення нових сортів культур адаптованих до сучасних кліматичних умов.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com