9 квітня 2021, 08:00, Україна

Опубліковано звіт щодо поширення шкідників та хвороб на посівах озимих зернових

Про це повідомляє Держпродспоживслужби.

У Степу та Лісостепу в посівах озимини, розміщеної після стерньових попередників, у допороговій чисельності 0,3-2 макс. 3 екз. на м² (в осередках Запорізької обл.) живляться личинки хлібної жужелиці та озимої совки, де ними пошкоджено близько 5% рослин.

Віковий склад личинок: ІІ-65%, ІІІ-35%. Враховуючи, що личинки жужелиці можуть шкодити до кінця квітня, захисні заходи рекомендується проводити у крайових смугах або в осередках надпорогової чисельності жужелиці (ЕПШ понад 3-4 і більше личинок на м²) та інших фітофагів через обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

У Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській,  Полтавській, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях відмічено вихід з місць зимівлі жуків піщаного мідляка та заселення ним посівів озимих зернових, де в крайових смугах нараховується 0,1-1,2 екз. на м².

Про стан озимих, перезимівлю та весняне підживлення — Віктор Марценюк
Читати

Найбільшої шкоди жуки завдають на початкових етапах розвитку культури, псуючи сходи. Комахи своєю діяльністю призводять до повної загибелі рослин на ранніх стадіях розвитку або значного послаблення, що є причиною прямих та опосередкованих втрат урожаю. У теплі сонячні днів у південних, центральних, подекуди західних областях країни триває літ злакових мух, заселення посівів цикадками, попелицями, хлібними блішками, п’явицями. Ними пошкоджено 2-5 макс.15% (Миколаївська обл. — хлібні блішки) рослин озимих зернових.

У Степу клопи, зокрема клоп шкідлива черепашка, яких взимку загинуло 10-35% (за попередніми даними) знаходяться в місцях зимівлі чисельністю 0,5-3 екз. на м². Надалі за температури 13°С на поверхні листяної підстилки клопи активізуються, а за середньодобової температури повітря 16-17°С протягом 3-4 днів відбуватиметься переліт фітофага на посіви.

Скрізь у посівах озимих зернових колосових культур 2-29% рослин охоплено борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, осередково бурою листковою іржею, кореневими гнилями. В осередках Житомирської, Луганської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, інших областей, зокрема в перенасичених вологою ґрунтах та понижених місцях, на 2-12% рослин розвивається снігова пліснява.

Надалі вищезазначені та інші хвороби інтенсивно розвиватимуться за температури повітря в межах 16…25°С, рясних рос і періодичних дощів, осередково в загущених посівах з високим рівнем азотного удобрення можлива епіфітотійна ситуація. При виборі фунгіциду враховують спектр його дії, економічну і екологічну доцільність застосування та обов’язково беруть до уваги результати обстежень фітосанітарного стану посівів і очікувану втрату урожаю за даного рівня розвитку хвороб на кожному полі.