4 квітня 2021, 08:30, Україна

Втрати озимих на Полтавщині перевищили 5 тис. га: підсумки перезимівлі посівів

Про це повідомляє Suspilne.media.

Аграрії Полтавщини стверджують, що цьогоріч посіви перезимували значно краще, ніж торік.

«Пшениця 100% жива. У задовільному стані. Як буде в подальшому ще не ясно, надіємось щоб не так як, минулого року. Думали, що все пройшло, все гаразд, але вдарили морози і пшениці попало дуже добре», — розповідає директор агропідприємства Іван Степаненко, власник 600 га землі під озимою пшеницею.

Сівба озимини під урожай 2021 р. відбувалась за відсутності опадів, тому такі результати перезимівлі досить непогані.

Читати по темі: Українські науковці дослідили стан посівів озимих з космосу

«Посів озимої пшениці 2020 року восени ми розпочали на свій страх і ризик. Опадів не було, земля була на 5-6 см повністю суха, — говорить головний агроном агропідприємства Микола Курінний. — Зараз же озимина розкущена і вже має по 2-3 стебла. Вона не вимерзла, бо сильних морозів взимку не було».

При цьому, резюмує аграрій, верхні частинки листочків, які були над сніговим покривом, відмерли.

«Тобто, там будуть розвиватися хвороби. І щоб рослину захистити, будемо вносити фунгіциди і все те, що потрібно зробити. Як тільки буде підмерзлий ґрунт, внесемо азотні добрива», — підкреслює пан Курінний.

Аби перевірити стан посівів, фахівці відбирали їх на дослідження у спеціальних монолітах — зразках разом із ґрунтом. Це робили у Лубенському, Пирятинському та Решетилівському районах.

«Рослинки, які були викопані в монолітах, показали, що вони пережили зиму. На нижніх листочках з’явився септоріоз, але його небагато і це звичайне явище. Завжди пшениця виходить трішки прихворівши», — каже заступниця начальника відділу прогнозування обласної Держпродспоживслужби Ірина Іщенко.

Читати по темі: Названо основну загрозу посівам озимих: як захистити урожай

Добре перезимували на Полтавщині 98% посівів озимини, каже директор обласного департаменту агропромислового розвитку.

«Аналізи, які проводяться експрес-методом, беруться моноліти і пророщуються, говорять про те, що озимина жива, і при відновленні позитивних температур озимина піде в ріст і відновить свою вегетацію. Для озимини досить несприятливо, коли настає різке підвищення температури. Судячи з прогнозів, різкого потепління ми не очікуємо», — повідомив директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.

Цього сезону на Полтавщині озимими культурами засіяли понад 270 тис. га землі. Це на 23 тис. більше, ніж торік. За словами Сергія Фролова, аграрії очікують зібрати понад мільйон тонн урожаю. Це приблизно так само, як і в попередні роки.