10 квітня 2024, 13:44, Посівна

Посівну ранніх зернових культур майже завершили полтавські аграрії

Як повідомляє Суспільне, в Полтавській області під урожай 2024 року запланували засіяти 1,4 млн га площ. Це приблизно так само, як торік. Близько половини території аграрії відвели під зернові та зернобобові, а решту ― під технічні культури.

«В основному це пшениця, ячмінь, овес, горох. Минулого року на цей час роботи лише починали. Нині у розпалі посівна цукрового буряку. І стартувала вже посівна соняшнику», ― сказав Філіп Пронін, начальник Полтавської ОВА.

За його даними, сівбу ранніх зернових у регіоні майже завершили, а інші культури за сприятливої погоди планують досіяти до кінця травня.

В «Агрофірмі імені Довженка», що у Шишацькій громаді, сіють цукровий буряк та соняшник. Посівну ранніх культур почали 10 березня. Це раніше, ніж торік, завдяки погоді, каже головний агроном Віктор Чемерис.

«Раніше стало тепло. Почали моніторити температуру ґрунту. Будемо пришвидшувати, щоб, поки є волога, посіяти, аби в оптимальні умови попало зерно, де волога, на оптимальну глибину ґрунту, бо далі з цими вітрами почне верхній шар висушувати, і тоді доведеться глибше сіяти», ― розповів Віктор Чемерис.

Загалом в агрофірмі обробляють понад 41 тис. га землі. 75% площ засівають ярими.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Повернення цукрових буряків: згадуємо про правильний захист, найгірші хвороби та етапи формування врожаю