31 березня 2021, 18:00, ЗЗР

Фахівці розповіли про правильне протруювання насіннєвого матеріалу: передпосівна підготовка

Про це йдеться у матеріалі «Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин».

До традиційного набору фунгіцидно-інсектицидних протруювачів для різних культур тепер іще додаються — на вибір, відповідно до умов та особистих переваг агронома/власника, — антистресанти, біостимулятори, мікроелементи, амінокислоти тощо.

Наприклад, в ГК «Прометей» насіння обробляють самі, використовуючи композицію з фунгіцидів, інсектицидів та стимуляторів росту. Але головне, на що розраховують і що очікують від обробки, — це висока польова схожість та рівномірність сходів. Особливо це актуально в умовах недостатнього зволоження, що стали вже звичайними для південних регіонів.

Читати по темі: ТОП 30 найбільш популярних протруйників на SuperAgronom.com в 2020 р.

В «Агрейн», окрім базової комплектації з протруєнням фунгіцидно-інсектицидною групою препаратів, все насіння, яке отримують від партнера — компанії LNZ, оброблено препаратом Вітазим.

«100% насіння озимих оброблено цим біостимулятором, так само його застосовано на кукурудзі і по можливості застосовуємо і на соняшнику. Результатом ми дуже задоволені. Це досить потужний розвиток кореневої системи, рослини краще переживають стресові умови. Минулий рік це особливо підтвердив на озимі пшениці. Осінь була сухою, але завдяки Вітазиму з проростанням насіння почала формуватись і потужна коренева система, відповідно і добрі сходи», — каже Тарас Корнієнко, заступник головного агронома агрогрупи.

Протруюючи посівний матеріал треба знати, що серед збудників хвороб найбільш чисельно представлені гриби: від 33% до 90,5% порівняно із загальною кількістю фітопатогенів. Частка насіння, ураженого бактеріями, коливається у межах 11,1–28,8%, а змішаною інфекцією (бактеріями та грибами одночасно) — від 4,8 до 38,5%.

«Збудники грибних і бактеріальних хвороб можуть знижувати урожайність сої на 15-20%, а за епіфітотійного розвитку — навіть знищити до 50% урожаю. Насіннєвий матеріал сої є носієм фітопатогенів, які найчастіше викликають такі хвороби: фузаріоз, аскохітоз, пероноспороз (або несправжню борошнисту росу), церкоспороз, септоріоз, білу гниль», — йдеться у матеріалі «Вибір протруйника для гарантованого врожаю: нюанси, поради експертів».

Біостимулятори та умови їх ефективного використання
Читати

Деякі фахівці рекомендують агровиробникам звернути увагу на фунгіцидні протруйники з поєднанням кількох діючих речовин, наприклад ципроконазолу та дифеноконазолу. Дана комбінація забезпечує контроль практично всіх хвороб насіння, проростків і сходів зернових культур.

Ще одна з ефективних комбінацій діючих речовин — флутріафол + тіабендазол, ефективно контролює не тільки насіннєву інфекцію зернових культур, а й ґрунтову. Застосовують проти сажкових хвороб, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, пліснявіння насіння.

Фахівці VITAGRO PARTNER рекомендують агровиробникам звернути увагу на препарати від Bayton. Зокрема, фунгіцидний протруйник покращеної формуляції Сет (ципроконазол, 6,25 г/л + дифеноконазол, 30 г/л), що забезпечує контроль практично всіх хвороб насіння, проростків і сходів зернових культур.

Ще один з ефективних протруйників, який вже заслужив довіру у виробничників — фторвмісний протруйник Тевірон (флутріафол, 30 г/л + тіабендазол, 45 г/л). Тевірон легко поглинається насінням, тому він не осипається з насіння і не утворює пил.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021