19 березня 2021, 12:30, Україна

Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях озимих культур

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях в озимині, розміщеній здебільшого після стерньових попередників, спостерігається мляве живлення личинок хлібного туруна (жужелиці). Шкідником заселено 4-17% площ за чисельністю 0,3-1 екз на 1 м². Личинки шкідника здебільшого перебувають у другому віці (33-67%). У решті степових областей продовжується їх підйом у верхні шари ґрунту.

В разі підсіву на ослаблених та зріджених посівах озимих ярими зерновими колосовими культурами личинки фітофага харчуватимуться їх сходами. Живлення личинок навесні починається після відтавання ґрунту і триває (в залежності від їх віку і температурного режиму) 5-7 тижнів.

За наявності 3-4 личинок на 1 м² рекомендується проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

Читати по темі: У агрокомпанії НІБУЛОН розповіли про стан озимих культур: прогноз урожайності

У Миколаївській області розпочалося заселення посівів озимини хлібними блішками. Шкідника обліковували на 5% площ за щільності 0,4-1 екз. на 1 м². У Дніпропетровській області відмічене піднімання у верхні шари ґрунту гусениць озимої совки ІІ покоління.

Попередні дані аналізу перезимівлі клопа шкідливої черепашки у Луганській області свідчать про загибель 9% шкідника, переважно від ураження їх грибковими хворобами. Шкідник на даний час перебуває у вологій листковій підстилці. Середня чисельність клопів у місцях зимівлі становить 0,5-2 екз. на 1 м². Статеве співвідношення: самок/самців становить 43/57% відповідно. Жива маса самок — 105 мг, самців — 90 мг.