16 березня 2021, 18:00, ЗЗР

На поля Черкащини насувається хвиля шкідників: захист посівів

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в області, пише Kurkul.com.

Так, личинки і пупарії шведських мух восени було виявлено за середньої чисельності 0,5 екз. на м² на 6% обстежених площ, личинки гессенської мухи за середньої чисельності 0,2 екз. на м² — на 2,7% площ.

Злакові попелиці виявляли на 2% обстежених посівів, за чисельності 1-5 особин на рослину. Личинки хлібної жужелиці за середньої чисельності 0,3 екз. на м² — виявляли на 3,2% посівів озимої пшениці, гусениці підгризаючих совок за середньої чисельності 0,1 екз. на м² — на 1% обстежених посівів.

«Сприятиме заселенню посівів озимих зернових культур в період фази кущіння — початок виходу в трубку відсутність перепадів температури повітря», — йдеться в повідомленні.

Читати по темі: Захист озимого ріпаку від шкідників: проблеми, помилки, вибір інсектицидів

Фахівці також нагадали пороги шкодочинності шкідника: личинки хлібної жужелиці 3 екз. м², озимої совки — 2-3 екз на м², дротяника — 5-8 екз на м², злакової мухи (10-15 % заселених стебел), хлібної блішки (понад 100 особин на м²), п’явиці (10-15 жуків м²), злакової попелиці (8-10 особин на стебло), цикадки (40-50 особин на м²). Поріг шкодочинності клопа — шкідливої черепашки під час виходу в трубку пшениці — 2-4 екз на м².

«За перевищення порогу шкодочинності зазначеними шкідниками посіви зернових колосових культур обприскують одним із препаратів з діючою речовиною: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма-цигалотрин, зета-циперметрин, хлорпірифос, імідаклоприд, дельтаметрин, ацетаміприд; дві діючі речовини хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд + дельтаметрин, імідаклоприд + лямбда-цигалотрин та іншими дозволеними до використання в Україні за регламентами існуючих технологій», — нагадали у Держпродспоживслужбі.