11 березня 2021, 08:00, ЗЗР

Експерти проаналізували проблему шкідників на полях та порадили засоби боротьби з ними

Про це розповів Сергій Богомаз, головний агроном АХТ, йдеться у матеріалі «Потепління та посухи: як адаптувати технології вирощування культур».

«Основна задача протруйника — не дати шкіднику пошкодити насінину, не допустити «прокусу». Таку задачу вирішує тільки протруйник з газовою фазою та репелентним ефектом», — розповів головний агроном бренду «Агрохімічні технології» (АХТ).

За його словами відмінно з цією задачею справляється Тіатрин (тіаметоксам 500 г/л + бета-циперметрин 50 г/л).

«Інша проблема від потепління — зростає кількість лускокрилих шкідників, і вони стають агресивнішими. Бавовникова совка, капустяна міль, стебловий метелик завдають клопоту вже по всій території України. Наприклад, в цьому році по всьому Півдню спостерігали, як після прокусу кошика соняшника бавовниковою совкою туди заходила сіра гниль», — наголосив пан Сергій.

Запропоноване фахівцем рішення — препарат Еміприд (ацетаміприд, 150 г/кг + емамектин бензоат, 100 г/кг), що має розширений спектр дії і працює також по лускокрилим шкідникам.

Читати по темі: АгроПолігон АХТ: ІМІ-соняшник у ФГ Україна — стандартні й нестандартні схеми захисту пішли на користь

Олександр Акулов, вчений-міколог, кандидат біологічних наук, радить звернути більше уваги на павутинного кліща, адже з підвищенням середніх температур проблема цього шкідника значно поширилась.

«Ще не так давно він був зосереджений переважно в полях Херсонської області. Для поширення кліща важливо два фактора. По-перше, кліщ розмножується, коли стоїть висока спека, і кліщ переноситься вітром за допомогою павутинок. Посилення вітрів і кліматичні зміни призводять до того, що ареал поширення кліща значно зростає. Зараз ми бачимо його майже у всіх регіонах України, в тому числі на нетипових для нього культурах — вже нікого не здивувати кліщем на кукурудзі, на соняшнику або на пшениці. Зміни клімату можуть призводити до таких особливостей», — пояснив експерт.