6 листопада 2020, 11:30, ЗЗР

Через забур’яненість та нестачу вологи аграрії можуть втратити до 50% посівів озимого ріпаку

Про це йдеться у матеріалі «Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта».

По словам фахівця, найактуальнішим питанням є захист посівів від падалиці злакових культур, які буквально «забивають» сходи ріпаку. Таке забур’янення призводить до надмірного виносу точки росту над поверхнею ґрунту та слабшого розвитку кореневої системи.

«Річ утім, що падалиця зернових культур погано контролюється ґрунтовими препаратами, тому треба передбачити в системі захисту внесення грамініцидів. З точки зору інтегрованої системи захисту найбільш вигідним є осіннє післясходове застосування такого гербіциду, як Аделіт», — підкреслює Микола.

Він також наголосив на тому, що падалиця, разом з іншими бур’янами, також сприяє поширенню хвороб на ріпаку. Насичена такими «незваними гостями» сівозміна буде вразливою до розвитку патогенів.

Читати по темі: Догляд за посівами озимих зернових восени: акцент на розвиток кореневої системи.

Серед найбільш загрозливих хвороб — фомоз, склеротиніоз, альтернаріоз, борошниста роса та кореневі гнилі. Дослідження свідчать, що за збільшення посівів ріпаку в сівозміні до 10% різко збільшується і шкодочинність хвороб. Тому, плануючи високий урожай культури, слід передбачати інтенсивний фунгіцидний та інсектицидний захист протягом усієї вегетації.

Почати, звісно, зі здорового насіння, належного обробітку ґрунту (цей фактор відіграє особливу роль у разі накопичення такого збудника, як склеротинія).

Для посилення ріпаку в конкурентній боротьбі з бур’янами передусім застосовують агротехнічні заходи  —  оптимальні терміни сівби, якісну підготовку насіннєвого ложа, густоту посівів. Важливими чинниками також є час появи сходів ріпаку і бур’янів та їх видовий склад. При цьому навіть правильно проведені заходи в умовах посухи можуть нівелюватись — стрес ослаблює культурні рослини.