21 липня 2020, 11:00, Технології

Фунгіцидний захист соняшнику радять проводити з урахуванням нетипової весни та особливостей попередника — практичний досвід Digital Field

«Весна була дуже нетиповою, спочатку нас заливали дощі, зараз тримається температура +35°С в тіні. Тому якраз в цьому році розвиток хвороб був також не зовсім характерним для регіону. Ті хвороби, що зазвичай поширені в зоні розташування онлайн полігону у Київській області, дещо змінилися. Цього року варто очікувати на розвиток септоріозу, розповсюдженню якого сприяла дощова погода, та альтернаріозу, якому сприяє нинішня спека», — пояснив Віктор Сонець.

Фахівець додає, що на дослідному полі явних ознак хвороб не помітно, оскільки у фазу 4 пари листків посіви обробили препаратами Абсолют та Парацельс. Проте погодні умови, що склалися, спонукають пильно спостерігати за посівами, щоб вчасно помітити можливі прояви хвороб.

Дуже велике значення у плануванні фунгіцидного захисту матиме і попередник.

«Попередник має дуже велике значення. Зазвичай соняшник намагаються сіяти після озимої пшениці. На нашому полі попередником був озимий ріпак, це не дуже гарний попередник для соняшнику. Адже, по-перше, є спільні хвороби для обох культур, у рослинних рештках ріпаку накопичуються збудники альтернаріозу, а по-друге, післядія гербіцидів може впливати», — каже Віктор Сонець.

 

Він розповідає про обрану на дослідному полі стратегію фунгіцидного захисту:

  • Перша обробка була проведена у фазу 4 пари листків.
  • На момент огляду посіви перебувають у фазі зірочки. Саме на фазу зірочки заплановано обробку двома продуктами: Дот (ципроконазол, пропіконазол) у нормі 0,5 л/га та Старк (азоксисторбін) у нормі 0,75 л/га.

А також про ті фактори, які аграріям необхідно врахувати, обираючи систему захисту:

  • Розуміти, що аграрій хоче отримати з гектара, економічну складову.
  • Правильний гербіцидний захист, у першу чергу ґрунтовий гербіцид, з урахуванням особливостей ґрунту. Якщо ґрунтовий гербіцид було внесено правильно та вчасно, за оптимальних умов потреби у внесенні страхового може не виникнути.
  • Обов’язкове внесення фунгіцидів, одноразове або ж дворазове.

Що ж до запланованого внесення фунгіциду у фазі зірочки, вже у наступному відеозвіті з дослідного поля можна буде побачити, як цю технологічну операцію виконують за допомогою дрона.

Всі експерименти та дослідні роботи на Digital Field аналізуються з використанням сервісу управління агропідприємством AgroOnline. Детальніше про технологічні операції на демо-ділянках аграрних інновацій дізнавайтесь з польових відеозвітів та онлайн-трансляцій на YouTube-каналі Digital Field.