16 квітня 2020, 15:00, Україна

Хлорпірифосом в Україні обробляється понад третина посівів сільгоспкультур

Про це пише «УкрАгроКонсалт».

Нагадаємо, з жовтня 2020 року ЄС знижує гранично допустимі залишки хлорпірифосу і хлорпірифос-метилу в продуктах харчування і кормах до 0,01 мг/кг (ppm) для олійних і зернових, а також для продукції, виробленої з цих культур.

Таким чином, після введення обмежень з боку ЄС виробники мають намір використовувати хлорпірифос і хлорпірифос-метил лише для першої обробки виходячи з того, що період розпаду препаратів становить 20 днів. Далі передбачається використовувати препарати на основі інших діючих речовин.

На думку аналітиків, обмеження ЄС матиме істотний вплив на експорт зерна Україною у сезону 2020/21. Експорт зерна в такому випадку може становити 12-14 млн тонн. Тож аби задовольнити вимоги ЄС вітчизняним виробникам доведеться вносити зміни у технології вирощування культур.

Нагадаємо, інсектициди, до складу яких входять хлорпірифос і хлорпірифос-метил, активно використовуються в Україні для обробки посівів більшості культур, а також складів з зерном.

До числа найпоширеніших препаратів з діючою речовиною хлорпирифосом входять: Нурелл Д (Corteva Agriscience), Пірінекс Супер (ADAMA), Ріфос (Agrosfera), Кілер (Трастчем Ко. Лтд.) та інші.

Читати по темі: Через заборону ЄС українські аграрії будуть змушені шукати альтернативи хлорпірифосу — експерт