14 квітня 2020, 09:00, Урожай

Названо чинники, які сприятимуть поширенню хвороб озимих культур

За даними щотижневого моніторингу Держпродспоживслужби, борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, бурою листковою іржею, темно-бурою плямистістю, кореневими гнилями, якими охоплено 5-25, макс. 57% площ, уражено 5-18% рослин (Житомирська, Львівська, Херсонська, Полтавська та ін. обл.).

На еризифоз у Київській області слабко хворіє 1-2% рослин озимої пшениці на 50-80% площ. Сніговою пліснявою в Луганській області уражено до 1% рослин на 0,1% обстежених площ.

«Надалі вищезазначені (особливо іржа) та інші хвороби інтенсивно розвиватимуться за температури повітря в межах +16...25°С, рясних рос і періодичних дощів, осередково в загущених посівах з високим рівнем азотного удобрення можлива епіфітотійна ситуація», — повідомили фахівці.

Зазначається також, що місцями у Вінницькій області відмічено підмерзання листків на рослинах озимої пшениці, а саме пошкоджено верхній листок в 10-35% рослин. Спостерігається початок проявлення симптомів нестачі вологи - відставання рослин в рості, початок пожовтіння нижнього ярусу листків.

В більшості ріпакосійних областей рослини хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз, осередково виявлено циліндроспоріоз (Одеська обл.).