14 березня 2020, 09:00, Технології

Черкаський овочівник-експериментатор вирощує китайську вігну

Якщо більшість овочівників вирощують звичайну квасолю кущову або витку чи напіввитку для отримання насіння, яке використовують для приготування супу, борщу, салатів, начинки для пиріжків, то Китайську вігну вирощують заради отримання бобів, довжиною від 60 до 80 см, а то й 1 м, пише napensii.ua.

Китайська вігна належить до родини бобових: квасолі, гороху, нуту, чини, сочевиці, сої і є однорічною рослиною з витким стеблом, яке виростає до 2-3 м. Боби в стадії молочної стиглості дуже соковиті й пружні. І що дуже важливо, рясно родять і звисають суцільною стіною. З одного куща можна зібрати від 2 до 3 кг бобів у молочно-восковій стиглості.

Насіння Китайської вігни за своєю формою нічим не відрізняється від звичайної квасолі, але значно менших розмірів.

«Китайська вігна — рослина невибаглива, росте на будь-яких ґрунтах, а щодо посухостійкості, то вона значно перевищує звичайну квасолю, горох. Вегетаційний період складає в середньому 90-110 днів, самозапильна, на одному основному стеблі виростає багато бічних пагонів, на яких також виростають плоди. Китайська вігна — рослина теплолюбна, а тому із термінами висівання її насіння поспішати не можна. Я її висіваю після посіву гороху, сої, сочевиці. У нас на Черкащині цей період випадає на 25 квітня — 9 травня, коли врунам вже не загрожують весняні заморозки», — ділиться Іван Шульц.

При висадці культури насіння рекомендують загортати на глибину 5-6 см із відстанню між рослинами 20-30 см, а між рядками 50-60 см. У кожну Іван Шульц кладе по 2 насінини, після появи врун кращу рослину залишає, а гіршу видаляє. Вігну тут вирощують у вертикальній культурі. З цією метою було облаштовано переносні шпалери з труб заввишки 2,2 м.

«Догляд за рослинами зовсім не складний і полягає у своєчасному просапуванні, розпушуванні ґрунту після дощу, а в разі його відсутності, бажано й поливати. За весь вегетативний період підживлюю двічі розчином коров’яку у співвідношенні 1:10. Перший раз — після появи перших зав’язей, і вдруге — після відростання до 10-15 см основної маси бобів. Якщо ви не підживете вігну, вона від цього не постраждає, але за полив буде щедро дякувати гарними бобами», — радить овочівник.

Молоді зелені боби необхідно збирати тоді, коли вони досягнуть довжини 30-40 см. У цей час вони соковиті, стулки м’ясисті і найсмачніші. Чим частіше і більше зривати молоді лопатки, тим активніше і більше наростають нові. На насіння достатньо залишити 10-12 рослин. Цієї кількості вистачить для посіву в наступному році, для реалізації замовникам, а також для одержання сухих лопаток.