22 квітня 2024, 10:31, Урожай

6 т/га спаржі планують отримувати в господарстві на Черкащині

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що Павло Булгаков через повномасштабне вторгнення залишив і домівку, і власну справу, нині вирішив поновити свої знання та працевлаштувався на підприємство, яке вирощує овочі.

Спаржу збирають вже близько десяти днів. У 2024 році сезон розпочали раніше, ніж очікували, адже за теплої погоди рослина росте швидко.

«Коли були температури 27-28 градусів, то так, справді, до десяти сантиметрів мали наростання спаржі. Тобто, якби було зараз тепло, наприклад, пагін завтра був би готовий до зрізу», — пояснив Павло Булгаков.

З його слів, мають сім гібридів спаржі, зокрема, фіолетову — гібрид Ерасмус чи салатову — Примус. Щодня збирають 500 кг урожаю. Вирощують її в екологічних умовах.

«Нині цю ділянку гербіцидами не обробляємо. Спаржа росте, як кажуть, з-під самої землі. Немає ніяких обробок, ні підживлень, максимум це може бути полив», — зауважив аграрій.

Читати також: Технологія вирощування аспарагуса від найбільшого виробника культури

Павло Булгаков розповів, що знайомий з цією культурою понад десять років. До початку повномасштабної вирощував спаржу в Каховці. Тепер свої знання застосовує на Черкащині.

Ця рослина багаторічна, бо ж збирати урожай з неї можна до 12-15 років. У 2023 році у Мошнах засадили 6 га спаржі. Цього року планують засадити 13 гектарів на іншій ділянці.

«Спаржа ще не вийшла на 100% своєї врожайності. У цьому році плануємо, що це десь 30% від номінальної врожайності. На наступний — 70-80% і вже на третій рік вона виходить на 100% своєї врожайності. Ми орієнтуємося на урожайність 6 т/га, але в Каховці збирали й більше», — розповів фахівець.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Спаржа може приносити мільйонні прибутки, при цьому попит наразі перевищує пропозицію