3 березня 2020, 11:00, Урожай

За подальшого дефіциту вологи аграрії ризикують втратити частину врожаю озимих та ярих культур

Аграрії побоюються, що через безсніжну зиму та дефіцит вологи можуть недобрати третину прогнозованого врожаю, пише obozrevatel.com.

«На початок березня в ґрунті повинно бути вологи на 1 метр. А там всього на 22-23 см. Зараз пройшов хороший дощ, може промокне на сантиметрів 30, але це всього лише третина від необхідного», — говорить фермер з Черкаської області Василь Драч.

З його слів, якщо станеться диво, і навесні все-таки пройдуть хороші дощі, то можна ще сподіватися на якийсь урожай.

«Але зараз нам обіцяють дуже спекотний червень. А зазвичай на початку червня після посівної йшли хороші дощі. Зараз тільки сподіваємося на чудо», — додає фермер.

З ним згоден і керівник асоціації фермерів та власників землі Черкаської області Віктор Гончаренко.

«Картина дуже плачевна. Запасів вологи вкрай мало. Причому ситуація така — на поверхні ґрунту 20 см вологи, потім метр сухої землі, практично як камінь, а потім вже ґрунтові води. В такому випадку коріння рослин будуть просто засихати», — повідомляє він.

Також Віктор Гончаренко зазначив, що вже зараз у полях гинуть озимі.

«Озимі пшениці в дуже поганому стані. І озимі ячменю в критичному», — говорить Гончаренко.

Разом з тим, за словами провідного синоптика відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Романа Мурмила, поки рано панікувати. Зрозуміти, чи буде посуха, можна з середини березня.

Наразі рівень запасів вологи в ґрунті недостатній, але того рівня опадів, що очікується найближчим часом повинно вистачити для початку польових робіт.

«Це передчасна паніка, тому що ми не знаємо що буде у квітні та травні по опадам. Тих опадів, які випадають зараз, вже досить для початку польових робіт. Але оцінити майбутній врожай можна лише по озимим і ярим», — розповідає синоптик.

Роман Мурмило також передбачає, що середня температура навесні буде на 2°С вище норми.

«Вегетація рослин почнеться, а води в ґрунті замало. Зараз слабких рослин 10-15% від загальної кількості, це некритично. Але якщо опадів не буде, то це дуже погано. Це вплине на врожай пшениці, кукурудзи, соняшнику, гороху», — зауважив спеціаліст.