23 квітня 2024, 16:49, Технології

Холодовий стрес може навіть позитивно вплинути на ріпак, повернувши його в типові терміни фаз вегетації — експерт

За словами експерта, зважаючи на метеорологічні дані та інформацію від місцевих фермерів по Україні, критичного зниження температури не спостерігалось. Приморозки були короткочасними, переважно в центральній і північній частині України, де на той момент масового цвітіння ріпаку ще не відбувалось.

У південній половині країни, де якраз уже розпочав цвісти ріпак, температура була переважно вищою 0°С, хоч і знизилась до +1-3 °С.

«Головне зараз не панікувати, не намагатися якось впливати на ситуацію і на посіви. Бо все одно рослини наразі перебувають у стресі, який може тривати 3-5 днів. Тому їх не варто чіпати. І навіть якщо заплановані якісь внесення — краще почекати, змістити графіки обробок. Бо таким чином можна увігнати ріпак у ще більший стрес», — наголошує Артем Юр’єв.

На його думку, певна затримка розвитку через похолодання може навіть позитивно вплинути на рослини, адже попередній стрибок температур пришвидшив ріст ріпаку, натомість завдяки зниженню температур і пригальмуванню вегетації рослини можуть повернутися у звичайні терміни настання відповідних фаз розвитку.

Читати також: Як сповна використати позитивні тенденції на ринку ріпаку: вибір генетики та технологій

Ще один позитивний фактор, спричинений стресом, — певне пригнічення розвитку головного пагона призведе до стимулювання розвитку бічних. 

«Насправді ріпак — досить витривала культура. І зазвичай компенсує втрати, яких зазнала через певні стреси. Якщо уражений центральний пагін, то будуть більш розвинені бічні пагони. Якщо з якихось причин станеться абортація певної частини квіток і зменшиться кількість стручків, то рослина потім наверстає за рахунок маси тисячі насінин. Тому я не вважаю, що нинішні заморозки кардинально вплинуть на кінцеву врожайність», — підкреслив експерт.

І ще раз наголосив, що зараз потрібно залишити рослини у спокої, але спостерігати за ними. Бо може статись, скажімо, розтріскування стебла в разі занадто сильного впливу стресу і великої кількості опадів. Тоді потрібно ретельно моніторити посіви на наявність шкідників, які матимуть можливість створити додаткові проблеми рослині, а також слугуватимуть додатковою умовою для супутнього розвитку хвороб. Тож необхідно буде вчасно спрацювати відповідними препаратами, підкреслив Артем Юр’єв.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Нові можливості у виробництві ріпаку, які забезпечує європейська селекція