19 квітня 2024, 10:30, Посівна

На Одещині основними проблемами посівної є погодні умови та брак кадрів

Про це розповіли депутат Одеської облради, голова депутатської групи «Аграрії Одещини» Алла Стоянова та заступник директора з науково-виробничої роботи Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України Анатолій Томницький, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Як повідомила Алла Стоянова, це чи не перший рік, коли наприкінці березня Одещина вже сіє кукурудзу.

«Дуже змінилися кліматичні умови. Гороху ярого сівба була закінчена наприкінці лютого. Тобто на місяць цей пояс зсунувся», — каже вона.

Анатолій Томницький також наголосив на тому, що погодні умови складаються не найбільш сприятливим для сільського господарства чином.

«Ми на власні очі бачимо, як навколо нас кліматичні умови з кожним роком стають більш жорстокі. Починаючи від посівної, коли за період з першого вересня по кінець жовтня взагалі випало від 3 до 4 мм опадів, і аграрії були змушені перенести оптимальні строки сівби озимих культур на місяць пізніше. Також ми спостерігаємо зменшення цих опадів в зимово-осінній період, коли повинен ґрунт більше накопичити й увібрати в себе вологу, яка випадає за оцей період, щоб навесні забезпечити всі озимі культури, а також під посів ярих культур вологість ґрунту, щоб вона була на сталому рівні. Також ми бачимо на власні очі, як до України вже доходять пилові бурі, які до нас дістаються навіть з Сахари».

На щастя, у березні поточного року опади таки порадували аграріїв Одещини, хоч випали по території області нерівномірно. Наприклад, за словами Анатолія Томницького, у північній частині області випало від 95 до 120 мм опадів, а у центральній і південній — від 41 до 64 мм. Науковець зазначає, що подекуди аграріям навіть довелося призупинити сівбу через перезволоженість верхнього шару ґрунту, що у даному випадку не розцінюється як загроза.

Окрім погодних умов, фермери Одещини наразі стикаються з іншими значними викликами. Зокрема, це проблема з фахівцями. Як розповіла Алла Стоянова, на сьогодні на Одещині вже навчають жінок, що проходять підготовку та опановують комбайни та трактори. Варто зазначити, що задля збереження кадрів в Україні діє бронювання робітників аграрної сфери, проте система є недосконалою, адже, аби продовжити це бронювання, потрібен час, за який чоловіки призовного віку можуть бути призвані на службу.

Анатолій Томницький додав, що особливо не вистачає механізаторів в селах, що необхідно, аби фермери мали можливість провести посівну компанію вчасно: зробити обробку ґрунту, посів, а також заходи, які передбачають догляд за цим посівом.

Олена Басанець, SuperAgronom.com