11 квітня 2017, 16:49, Добрива

Озимий ріпак є ризикованою культурою для України — експерти

Своїми роздумами щодо переваг та недоліків ріпаку та елементів технології його вирощування есперти поділились з SuperAgronom.com. Прочитати їх поради та зауваження можна в матеріалі «5 переваг та 5 недоліків вирощування ріпаку. Особливості технології».

Багато хто з фахівців агросфери нарікають на високу затратність вирощування ріпаку. Ця культура вимагає проведення багатократних обробок інсектицидами, фунгіцидами та регуляторами росту. Лише тоді можна розраховувати на відчутту віддачу ріпаку.

«У своєму оточенні я вже давно не зустрічаю людей, які вирощують ріпак. На мою думку, це настільки ризикована в усіх процесах культура, що вирощувати її просто немає сенсу», — говорить, зокрема, власник компанії «АТК» Юрій Дробязко.

Серед найкритичніших для вирощування ріпака проблем фахівці також називають його низьку зимостійкість, порівняно із зерновими культурами. Практично кожного року, незалежно від погодних умов, в Україні навесні пересіваються доволі значні площі озимого ріпаку. Вірогідність загибелі рослин значно зростає, якщо не була дотримана оптимальна технологія вирощування.

«Щороку площі під озимим ріпаком зменшуються, і головною причиною цього є вимерзання рослин. Проте вимерзання можна уникнути, якщо дотримуватися оптимальної агротехнології», — вважає завідувач кафедри технологій у рослинництві ЛНАУ, професор Володимир Лихочвор.