3 лютого 2020, 15:15, Технології

Вчені дослідили можливість адаптації сільгоспкультур до низьких температур

Довгий час науковці вивчали роль природного ферменту (RuBisCO) і з'ясували одну цікаву деталь. Виявилося, що чим більше цього ферменту міститься в рослинах, тим більше вони ростуть і швидше розвиваються. Виходячи з цього у вчених виникло припущення, що змусивши кукурудзу продукувати більше ферменту, вдасться вирощувати рослини навіть за холодних умов, передає hi-news.ru.

Щоб перевірити, чи можна підвищити стійкість кукурудзи до холоду шляхом підвищення в ній концентрації RuBisCO, вчені провели експеримент. Шляхом редагування генів рослини вони створили сорт кукурудзи, який здатен виробляє більше вищезгаданої речовини.

Створена рослина була посаджена поруч зі звичайною кукурудзою в контейнері зі змінною температурою. Спочатку рослини протягом трьох тижнів вирощувалися за 25°С, але потім температуру на два тижні знизили до 14°С і знову підняли до початкового рівня.

Вчені пояснили це тим, що таким чином вони відтворили умови, при яких кукурудза висаджується у відносно теплу погоду і переживає холодний період. Зазвичай, якщо рослина піддається таким температурним коливанням, її ріст сильно сповільнюється і хорошу врожайність від неї очікувати не доводиться. Однак, насичений ферментом RuBisCO сорт кукурудзи досить швидко відновився після перепаду температури і, на відміну від контрольних рослин, дав високий урожай.

Науковці дійшли висновку, що збільшивши концентрацію всього одного ферменту, цілком можна створити сорти рослин, які відмінно пристосовуються до холодних умов. Втім, наразі вченим невідомо, які саме сільськогосподарські культури можна таким чином змінювати. Для цього необхідно провести додаткові дослідження.