28 жовтня 2019, 16:10, Посівна

Визначено, які шкідники озимих зернових переважають за чисельністю на полях

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, найбільш численними у полях виявились цикадки. Заселеність озимини цими комахами становить 80-100% обстежених площ за середньої чисельності 2-8, макс. 11-24 екз на 100 п.с. (Київська, Луганська, Черкаська обл.), ними пошкоджено у слабкому ступені 6-11, макс. до 14% рослин. По видовому складу переважали смугаста, шестикранкова та городня цикадки.

«За вищевказаних погодних умов в озимині, розміщеній після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які знаходяться в І-ІІ вікових групах та за чисельності 0,2-1, макс. З екз. на кв.м в осередках підвищеної чисельності (Херсонська обл.) пошкодили 2-8% рослин. Вогнища надпорогової чисельності фітофага локалізовано. Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2, в осередках 3 екз. на кв.м пошкодили до 3% рослин», — йдеться в повідомленні.

Окрім того, на ранніх розкушених посівах озимої пшениці відмічається наростання хвороб, де на 5-29% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилими уражено 0,5-3% рослин у господарствах Закарпатської, Київської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернігівської та Чернівецької областей. У західних областях на ранніх посівах озимого ячменю відмічено розвиток гельмінтоспоріозу.