14 серпня 2019, 08:20, Україна

Початок серпня в Україні видався нетипово прохолодним та дощовим — Метео Фарм

Про це свідчать дані моніторингу Метео Фарм.

На екваторі першої декади зафіксовані найнижчі температури повітря і лише з 7 серпня температура почала зростати до дещо вищих показників. Середньодобова температура повітря в північних областях перебувала в межах плюс 18-19°С. В східних та центральних  областях — 19-20°С. В південних областях середня температура повітря коливалась в межах від 21 до 23°С. В західних областях — 20-21°С. Максимально до плюс 35°С температура повітря піднімалась в Одеській та Вінницькій областях. В нічні години мінімально температура опускалась до плюс 4°С в Сумській та Чернігівській областях.

Середньодобова температура ґрунту в північних та західних областях за звітний період коливалась в межах від 18 до 20°С. В східних та центральних областях — 19-21°С. В південних областях — 22-23°С. Мінімальну температуру ґрунту плюс 9 градусів зафіксовано в Сумській, Чернігівській, Закарпатській та Чернівецькій областях.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту спостерігався в Чернівецькій області 14%. Львівська та Закарпатська області найкраще зволожені 22%. Вологість повітря перебувала в межах 55-67%. Атмосферний тиск коливався в межах 757-759 мм.рт.ст.

Найбільша кількість активних та ефективних температур з початку вегетації накопичено в Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Донецькій, Луганській, Харківській, Закарпатській областях. Найменша кількість активних та ефективних температур накопичено в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Протягом першої декади серпня основна маса опадів випала в Східних та Південних областях. Також значна кількість опадів зафіксована в Дніпровській та Кропивницькій областях.

Гідротермічний коефіцієнт зволоження, який показує вологість клімату в першій декаді серпня вказує на посуху в Північних областях. Також засушливий клімат в Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях. Надлишок вологи в Східних областях. Також маємо високі показники ГТК в Миколаївській, Одеській, Дніпровській та Кропивницькій областях.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.