25 липня 2019, 18:25, Урожай

Крим ризикує втрати половину врожаю зернових через дощі та поширення хвороб

За інформацією Россільгоспцентру анексованого Криму, відразу три захворювання шкодять посівам — фузаріоз колоса, оливкова пліснява злаків і септоріоз колоса, повідомляє ua.krymr.com.

За словами фахівців, оливкова пліснява сприяє зниженню схожості насіння і погіршення хлібопекарських якостей. Пошкоджене зерно стає токсичним для людини та тварин.

«Септоріоз колоса злакових культур може уражати озиму та яру пшеницю, ячмінь, жито, овес і злакові трави. За таких умов рослини відстають у рості, надмірно кущаться, вкорочують колос, число зерен скорочується», — йдеться в повідомленні.

Раніше в Мінсільгоспі анексованого Криму стверджували, що цього року планують зібрати 1,8 млн тонн зерна. А середня врожайність у Криму становитиме понад 3 т/га, що майже вдвічі більше минулорічного показника.

Нагадаємо, у 2018 році кримські аграрії зібрали 880 тис. тонн зерна — на 500 тис. тонн менше, ніж 2017 року. За даними прес-служби російського Мінсільгоспу Криму, прямий збиток через посуху на півострові оцінюється у 237 млн рублів.