15 липня 2019, 14:20, Світ

Біопестицид з моху може слугувати альтернативою гліфосату

Дослідники з Лабораторії органічного синтезу École Polytechnique синтезували з моху природну молекулу радуланін А. Гербіцидні властивості молекули є аналогічними тим, які містяться в гліфосаті, передає agrarii-razom.com.ua.

При розробці методології синтезу з використанням конкретної хімічної реакції Бастьєн Най, директор з досліджень в лабораторії органічного синтезу, і його учень Вей Чжан змогли синтезувати структуру природної молекули радуланіну А. Перевірити гербіцидні властивості молекули допоміг Еммануель Бодуен, колега з Університету Сорбонни, що спеціалізується на біології рослин.

Еммануель Бодуен помістив молекулу в субстрат для вирощування резуховидки Таля, рослини, яку зазвичай вважають бур'яном в сільському господарстві. При впливі активної дози радуланіну A, аналогічної кількості, яка була б використана для інших гербіцидів, таких як гліфосат, проростки Arabidopsis thaliana зів'яли, що у свою чергу довело гербіцидні властивості молекули.

Перш ніж розглянути питання про використання цієї природної молекули для заміни синтетичних гербіцидів вчені повинні дослідити токсичний вплив радуланіна А на навколишнє середовище і харчовий ланцюг. Ці дослідження будуть супроводжуватися подальшим вивченням біологічних механізмів молекули, щоб знайти найбільш ефективне поєднання відповідно до типу культури.

Дослідження також показує, що вплив радуланіна А на природне середовище набагато менший шкідливий, ніж у сучасних синтетичних гербіцидів. Дослідники вже подали патент на цей результат дослідження і продовжують вивчати вплив нового замінника гербіциду і його потенційне застосування.