12 травня 2019, 08:53, Урожай

Глобальне потепління негативно вплине на виробництво кукурудзи, — вчені

Як повідомляє Latifundist.com, вчені Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії (the Joint Research Centre, JRC) створили симуляцію наслідків підвищення світової температури на 1,5 °C і 2 °C для виробництва кукурудзи в основних регіонах. Згідно з результатами дослідження, з підвищенням глобальних температур на 1,5 °C хвилі спеки й сильних посух, які спостерігаються приблизно раз в десять років, можуть стати більш частими явищами вже до початку 2020 року.

Відсутність будь-яких зусиль із запобігання зміні клімату та адаптації буде означати, що найбільші виробничі втрати аграріїв будуть повторюватися з лякаючою частотою. Водночас підвищення температури вже на 2 °C стане причиною таких явищ, як нехарактерно високі температури і посуха, що раніше не зафіксовані. Наслідки таких кліматичних змін негативно вплинуть як на великих виробників, так і на малих.

Європейські агровиробники вже зіткнулися з реальністю глобального потепління. Високі температури влітку 2018 р. стали причиною посухи, завдали непоправної шкоди посівам у більшості європейських країн.

Згідно з результатами симуляції вчених JRC, агровиробники Німеччини, Польщі, Угорщини, Румунії та Болгарії будуть серед перших, хто зіткнеться з масштабними втратами врожаю кукурудзи.

Італія — ​​найбільший виробник кукурудзи в Середземномор'ї — опиниться під ударом ближче до 2040-их.

У 2013 р. Європейська комісія прийняла стратегію ЄС щодо адаптації до зміни клімату. Вона спрямована на формування кліматостійкості й готовності на всіх рівнях управління ефективно реагувати на наслідки глобального потепління.