23 квітня 2019, 11:20, ЗЗР

Виявлено природні фітохімікати, які допоможуть побороти колорадського жука

Щоб виявити підходящі ознаки резистентності вчений-дослідник Хелен Тай з агропромислового комплексу Канади (AAFC) вже 30 років вивчає диких родичів картоплі з Південної Америки, пише spudman.com.

У диких родичів картоплі існує чимало генетичних відмінностей, включаючи й корисні ознаки, одна з яких — стійкість до колорадського жука.

Різновиди дикої картоплі, задіяні в дослідженні, були взяті в Південній Америці Міжнародним картопляним центром в Лімі, Перу. Частина картопляних дикоросів була надана місцевими громадами в Андах і Американським банком картопляних генів.

У ході експерименту науковці дослідили близько 30 різновидів картоплі, 9 з яких містили ознаки стійкості до колорадського жука.

Під час роботи в лабораторії Хелен Тай виявила, що листя одомашнених видів картоплі за смаковими властивостями приваблювало жуків, у той час листя диких родичів картоплі, навпаки, відлякувало колорадського жука.

Спираючи на ці дані науковець запропонувала скласти генетичну карту цих «смачних» і «огидних» фітохімікатів, щоб визначити, які гени контролюють їх виробництво. Перевага наявності цієї інформації полягає в тому, що дослідники можуть використовувати її в якості маркера ДНК, що дозволить їм одночасно перевіряти різновиди картоплі на наявність цих фітохімікатів.

В іншому дослідженні, проведеному Софією Сендрей, доцентом університету Мічіган (США), було виявлено, що завдяки таким властивостям дикі різновиди картоплі можуть навмисне скорочувати популяцію шкідника.

«Ми спостерігали цей процес коли самки відкладали яйця на дикій картоплі, яка абсолютно не підходить для харчування личинок. Це був свого роду глухий кут для жуків. Наразі ми хочемо знайти хімічні властивості рослини, які могли б пояснити, чому таке листя приваблює самок, хоча личинки на цій рослині вижити не можуть. Що провокує цю дивну реакцію? Розуміння цього дасть нам можливість використовувати ці сорти як пастки для жуків», — зазначила науковець.

Вченими було проведено експеримент, в якому в рівних умовах перебували окультурена і дика картопля. В результаті, для відкладення яєць колорадські жуки обрали дику картоплю. Як і прогнозувалось, за відсутності поживи личинки одразу ж загинули. Науковці стверджують, що в подальшому, такі сорти можна буде використовувати в якості пасток, тим самим, скорочуючи популяцію колорадського жука у посівах картоплі.