8 квітня 2019, 09:25, Урожай

Потепління сприяло поширенню шкідників у посівах озимих культур

Протягом звітного періоду в більшості регіонів спостерігалась переважно суха та сонячна погода без опадів. Температура ґрунту на глибині 10 см прогрівалась до плюс 6-9°С, що у свою чергу сприяло розвитку ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники), стримували їх активність холодні погодні умови в нічні години, зазначають в Держпродспоживслужбі.

«У степових, лісостепових, подекуди поліських областях в озимих зернових після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки, які за чисельності 0,3-2, макс. З екз. на кв.м пошкодили до 2% рослин у слабкому ступені», — говорять фахівці.

Зазначається, що злакові блішки, мухи, попелиці, цикадки мляво заселяли та пошкоджували посіви озимих та сходи ярих зернових культур у південних областях. У Степу на 10-55% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, за чисельності 0,2-1,5, макс. 2 скз. на кв.м піщаним мідляком пошкоджено до 1% рослин.

В південних областях Степу погодні умови сприяли пробудженню клопа шкідливої черепашки. В Миколаївській та Херсонській областях в кінці третьої декади березня до 25% шкідника перемістилось на поверхню листової підстилки.

«Наразі середня чисельність клопів у лісосмугах складає 0,5-1,3, макс. З екз. на кв.м. На початку квітня в південних районах Миколаївської області відмічено початок міграції шкідника у межуючі з лісосмугами крайові смуги посівів озимих культур, де виявлено поодинокі особини фітофага. За середньодобової температури повітря 16-17°С протягом 3-4 днів відбуватиметься масовий переліт фітофага на посіви», — інформують в Держпродспоживслужбі.

Тим часом посіви озимого ріпаку заселяють жуки прихованохоботники, ріпакові листкоїд, квіткоїд (Вінницька, Волинська, Одеська, Тернопільська, Херсонська, Черкаська обл.). Хрестоцвітими блішками, подекуди ріпаковим пильщиком (Миколаївська обл.) у крайових смугах полів пошкоджено 2-12% рослин, за чисельності 15 екз. на кв.м. Пошкодження переважно у середньому ступені це здебільшого молоді, відростаючі листочки.

Читати по темі: Ранній інсектицидний захист озимого ріпаку