11 березня 2019, 14:30, Урожай

На полях озимих відмічається поширення хвороб та відновлення активності шкідників

За даними Держпродспоживслужби, наразі личинки шкідника перебувають переважно в другому віці (40-70%), тому період пошкодження посівів триватиме.

При наявності 3-4 личинок на кв.м фахівці радять проводити обприскування посівів рекомендованими інсектицидами на основі діючих речовин: альфа-циперметрин, лямбда- цигалотрин + тіаметоксам, хлорпірифос + циперметрин.

Тим часом, на незаборонованих посівах озимих зернових, зокрема на листках нижнього ярусу, відмічено слабкий розвиток борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозу та кореневих гнилей (в межах 1-6% рослин на 2-18% обстежених площ).

Подекуди в господарствах Волинської, Житомирської, Київської, Полтавської, Черкаської, Чернігівської областей сніговою пліснявою уражено від 3 до 6%, подекуди до 10% площ.

«Оздоровлення посівів забезпечується через обов’язкове ранньовесняне боронування та регенеративне прикореневе підживлення азотними та іншими мінеральними добривами з додаванням мікроелементів. Також, для підвищення стійкості рослин до стресових умов, у період весняного кущення посіви озимої пшениці можна обприскувати рідкими комплексними добривами з вмістом мікро- й макроелементів та регуляторами росту», — радять фахівці.

У посівах озимого ріпаку альтернаріозом, бактеріозом коренів, сніговою плісенню уражено 1-4% рослин. В такому разі для покращення стану посівів доцільно провести розпушуванням міжрядь та підживлення їх азотними добривами.