6 лютого 2019, 12:45, ЗЗР

За минулий рік американський білий метелик завдав серйозної шкоди агровиробникам півдня України

Найбільшої шкоди культурам на півдні України американський білий метелик завдає у період з червня по вересень, пише agro-yug.com.ua.

«Основну шкоду метелик завдає плодовим та лісовим деревам. Не нехтує й кормовими травами, але улюбленим є дерево шовковиці. Найбільшу шкоду завдає у стадії гусені, яка протікає у Миколаївській області у період з 1 декади червня аж до 3 декади вересня (1 та 2 генерації). Пошкоджує листя дерев, скелетуючи їх та утворюючи павутинні гнізда. Дерево втрачає листки та гине. В основному, розповсюджується транспортними засобами та у пакувальних і деревних матеріалах. Швидкість поширення — біля 40 км за рік», — говорять фахівці.

Для захисту промислових садів рекомендується проводити планові обробки хімічними інсектицидами. Якщо така обробка неможлива, рекомендується застосовувати механічний метод — видаляти павутинних гнізд разом з гусеницями, але тільки до 3-4 віку гусениць. Доцільно також використовувати й ловильні пояси. Непоганою альтернативою слугує внесення комах трихограми нормою в середньому 100-200 тис. особин на гектар.

«В профілактичних цілях проводиться повне очищення старої кори з дерев, обкопування пристовбурних ділянок, вапнування стовбурів. У Європі проти шкідника використовують вірус збудника ядерного поліедроза та гранульоза американського білого метелика», — зазначають спеціалісти.

Нагадаємо, американський білий метелик (Hyphantria cunea) занесений до списку карантинних шкідливих організмів у всьому світі через його високу репродуктивну стадію та широке поширення.

Читати по темі: Карантинні шкідники і хвороби: хто вони, як їх розпізнати і як боротися?