16 грудня 2018, 12:00, Технології

Експерт поділився порадами щодо технології вирощування нуту в Україні

За словами Сергія Бороденка, експерта Департаменту фінансового консалтингу компанії Pro Capital Investment, кожен з етапів вирощування відіграє важливу роль в формуванні майбутнього врожаю нуту, пише pro-consulting.ua.

Нут: третій за площами, але не за значенням
Читати по темі

Підготовку ґрунту під посів нуту експерт радить проводити шляхом одного-двох дискувань після попередника, глибокою оранкою, осіннім вирівнювання зябу та ранньовесняним коткуванням.

Навесні перед сівбою насіння обов’язково протруюють — це важливий лікувально-профілактичний захід у системі захисту посівів агрокультур від хвороб і шкідників на початковому етапі росту та розвитку рослин.

«Нут сіють після ранніх зернових, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогріється до 5-6°C, залежно від регіону і погодних умов, ці показники можуть бути досягнуті в середині-кінці квітня або на початку травня», — розповідає Сергій Бондаренко.

При цьому вибір способу сівби залежить від забур’яненості поля, вологозабезпеченості регіону, наявності необхідної техніки для обробітку ґрунту тощо.

Серед популярних способів сівби культури:

  • рядковий із міжряддям 15 см (на чистих полях), норма висіву — 500 тис. насінин/га;
  • стрічковий із міжряддя 45 см+15 см (поля середньої забрудненості), норма висіву — 400 тис. насінин/га;
  • широкорядний із міжряддям 45, 60 см, норма висіву — 300 тис. насінин/га.

У ході вирощування культури залежно від рівня забрудненості ґрунтів, боротьба з бур’янами провадиться двома основними способами: внесення гербіцидів (досходове застосування проводять після посіву, але до появи сходів культурних рослин). При цьому боронування варто проводити до- і післясходове.

Ефективним рішенням на шляху до збільшення врожайності нуту є зрошення, окрім цього, додатковий полив дозволить уберегти посіви у період сильних посух.

«Якщо посіви нуту розміщені на зрошуваних ділянках, у фазі розвитку «цвітіння» або «цвітіння-початок бобоутворення» можна полити з нормою 250–300 м³/га. Це дозволяє значно збільшити урожай нуту у посушливі періоди, але потребує значних капіталовкладень для організації системи поливу», — радить експерт.

Для збирання врожаю можна використати звичайні комбайни для зернових культур. Висота зрізу стебла встановлюється, залежно від висоти рослини, заздалегідь 10-13 см. Зібрані боби необхідно одразу очистити від вороху та залишків бур’янів, адже за їх наявності відбувається зниження вологості зерна та втрата належного вигляду готової продукції.

«Після очищення проводиться обов’язкове сушіння зерна до показника вологості у 14%. Очищені й висушені боби нуту можна зберігати у мішках (висота штабеля не більш як 2,5 м) або насипом (шар не більше 1,5 м). Таке насіння не втрачає схожості протягом десяти років», — підсумував Сергій Бондаренко.