9 листопада 2018, 08:30, Україна

Сімейне господарство з Півдня ефективно вирощує столовий виноград на зрошенні

В умовах аномальної посухи, що вражає щорічно південні регіони країни, новаторські рішення особливо актуальні, повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Більшість фермерів просто прив’язують крапельну трубку на висоті 20-30 см від землі. Вода розноситься хаотично вітром, зволожуючи якомога більше площі.

«Лише невелике число виноградарів закопують крапельну стрічку під землю. Це ефективно і раціонально: волога менше випаровується з поверхні, комунікації невразливі перед зовнішніми втручаннями, є захист від агресивного середовища. Але такий метод дорогий», — розповідає Тетяна Шмаглюченко.

Шмаглюченко знайшла золоту середину. Вони з чоловіком спорудили перпендикулярні відводи трубок від основного крапельного каналу, який знаходиться на поверхні, і завантажили ці відводи у вертикальні лунки.

Це істотно економить воду, і разом з тим вона надходить в прикореневій шар грунту. За допомогою капілярних сил вода утворює сферу, стимулюючи коріння рости у всіх напрямках на бажаній глибині. При цьому вологи для розвитку бур’янів така система не залишає.

Тетяна Шмаглюченко розповідає, неподалік їхнього господарства знаходиться солоний Будакський лиман та море, які створюють теплий мікроклімат під час весняних заморозків, а тому і виноград менше страждає від критичних падінь температури порівняно з іншими насадженнями, що знаходяться далі від водойми.

Додатковою перевагою такого розміщення є висока провітрюваність насаджень, що дозволяє знизити рівень грибкових захворювань.

У системі задіяні глибинні насоси, і щоб вона працювала безперебійно, подружжя встановило сонячні батареї, адже централізованої подачі електрики в господарство немає.

У планах господарства, висадити в цьому році ще 6 га столових сортів, та, з часом, ще 9 га технічних сортів винограду.