24 жовтня 2018, 13:15, Україна

В Україні хочуть досягти нульового рівня деградації ґрунтів

Про це в ході круглого столу «Деградація ґрунтів та шляхи їх очищення» повідомив Олександр Журавель, спеціаліст ФАО повідомляє AgroPolit.com.

«За останні років 100 українські чорноземи втратили половину свого гумусу — основного родючого компоненту. Відповідно, втрачається природна родючість ґрунту. Процеси як деградації, так і ґрунтоутворення дуже тривалі, на даний момент стоїть завдання досягти рівня нульової деградації ґрунтів, зупинити цю деградацію», — зазначив Олександр Журавель.

За його словами, перше і найважливіше питання — як визначити ступінь пошкодження ґрунту.

«Деградація — це процес, а як визначити, що було і що стало, якими мають бути індикатори. І цю систему потрібно ще організувати. Одне із завдань проекту — допомога у формуванні екологічного моніторингу», — відмітив експерт ФАО. 

Нагадаємо, після підписання Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, Україна взяла на себе зобов’язання із зупинення деградації ґрунту і відновлення його родючості до 2030 року. Тим більше, відповідні технології були розроблені і перевірені в світі вже кілька десятиліть тому.

«ФАО виділяє таке поняття, як ґрунтозберігаючі технології. Воно передбачає три основні принципи. Перший — це біорізноманітність, або сівозміна, причому одна з культур повинна бути бобова. Другий — земля повинна бути постійно під покривом культур, під вегетуючими культурами, або під рештками рослин. І третій принцип — мінімально можливе втручання, або мінімальний обробіток ґрунту. Це основні принципи, аби земля не погіршувалась, а покращувалась. А все інше зробить природа», — додав Олександр Журавель.

Анатолій Гонтар: Рослинництво зараз має три головні проблеми: деградацію ґрунтів, кадровий голод та відсутність реального власника землі
Читати по темі

Нагадаємо, за інформацією ФАО, площа деградованих або непродуктивних сільськогосподарських земель в Україні перевищує 6,5 млн га (понад 20% сільськогосподарських угідь). Через ерозію втрачається від 300 до 600 млн тонн ґрунту. Залежно від рівня деградації врожайність культур може зменшуватися на 50%, тож втрати виробництва оцінюються у понад 20 млн грн на рік.