24 вересня 2018, 17:35, Україна

Для аграріїв Півдня гісоп може стати високоприбутковою лікарською рослиною

За словами науковців з Миколаївського національного аграрного університету, гісоп може стати надзвичайно перспективною культурою для вирощування, приміром, у Миколаївській області, повідомляє agro-yug.com.ua.

На думку фахівців, щоб розпочати вирощувати цю культуру, аграрій мусить вкласти в один гектар площ близько 11 тис. доларів інвестицій. При цьому рослина є багаторічною і приноситиме прибуток щонайменше протягом 8 років. Разом з тим, науковці все ж не радять відводити під гісоп більше 10 га площ.

Переваги цієї рослини у тому, що вона не має ні шкідників, ні хвороб. Більше того, якщо посадити гісоп у міжрядді плодоовочевих культур, то можна позбавитися від таких шкідників як, приміром, капустяна совка, ріпний білан чи попелиця, які часто дошкуляють аграріям південних регіонів України.

Для обробітку посівів гісопу не потрібна спеціалізована техніка. Можна використовувати навіть ручну міні-техніку.

Проте, є у вирощуванні гісопу і свої ризики. Наприклад, науковці застерігають, що температурні умови півдня України можуть бути дещо високими і тому рекомендують вирощувати його на зрошуваних землях чи застосовувати притінення.

Поки що вони не з’ясували, який з сортів гісопу є найбільш придатним для вирощування у південних регіонах України, але стверджують, що при правильному підході до культивування цієї культури та правильному маркетингу, на гісопі українські аграрії зможуть заробити достойні прибутки.

До слова, у світі гісоп культивується уже давно. Його вирощують в багатьох європейських країнах та в 13 штатах США. Використовують цю культуру у фармакології, кулінарії та парфумерії. Гісоп також є гарним медоносом. Мед з гісопу коштує у три рази дорожче ніж звичайний квітковий.