2 травня 2024, 09:00, Україна

Економічна вигода з 1 га бавовнику складає $700-1000 за тонну насіння — Чернявський

Про це AgroPolit.com розповів Степан Чернявський, народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики.

Він зазначив, що економічна вигода з 1 га бавовнику становить $ 700-1000 за тонну насіння. Таким досвідом з ним поділилися колеги з Республіки Узбекистан, які мають успішну економічну модель вирощування бавовнику.

«Це дуже перспективно для аграріїв нашого півдня, які наразі майже нічого не заробляють і несуть лише збитки на своїх землях. Крім того — у планах запровадження державної підтримки для фермерів на вирощування бавовнику. Я ініціюватиму цей процес і певні домовленості про це вже є. Деталі — згодом», — прокоментував нардеп.

Він додав, що 3 квітня 2024 року він зі своїми колегами організував у Одесі міжнародний форум за участі експертів з США, Туреччини та ЄС щодо виробництва сучасного насіння бавовни в Україні.

«Було дуже багато цікавого, зокрема, всіх приємно здивувало, що завдяки сучасному насінню на поливі у Туреччині на 1 га отримують до 6,2 т насіння бавовника. Зрозуміло, що в наших умовах цифра буде меншою, але перспективу ми розуміємо», — каже Чернявський.

В рамках цього форуму вдалося досягнути домовленості й із чотирьома міжнародними насіннєвими компаніями (ТОВ «БАЄР Україна», ТОВ «БАСФ Україна», МейАгро ТухумСулук, Corteva Agriscence) на поставку безкоштовного насінння п’яти сортів бавовни в обсязі 217,5 т українським аграріям. Це насіння використовуватиметеся на тестових полях. Подальший план — зібрати великий пул фермерів і поїхати на поля, щоб вони побачили весь процес як вирощується бавовна, яка її урожайність, що з економікою.

На думку депутата, Україна збере цього року перший тестовий урожай бавовни, який стане першим кроком перетворення Одеського регіону в економічно потужний регіон сзавдяки вирощуванню бавовника.

Читайте також: Вирощування бавовнику: місце в сівозміні, обробіток ґрунту, сівба та інші ключові моменти технології

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com