23 серпня 2018, 13:42, ЗЗР

Через резистентність бур'янів і хвороб до пестицидів, аграрії надаватимуть перевагу багатокомпонентним препаратам — експерт

Ця тенденція пов'язана з тим, що продукти одномоментного дії і залежність від однієї діючої речовини перестали задовольняти потреби аграріїв у зв'язку зі зростаючою стійкістю бур'янів, хвороб і шкідливих комах. Здібності шкідливих організмів виробляти резистентність і розвиватися за межами активного інгредієнта вже добре відомі і задокументовані.

Ось чому перехід на багатокомпонентні препарати з різним режимом дії набирає популярність. За словами Глена Форстера, менеджера з технічних розробок BASF, аграрії відмінно інформовані про наслідки стійкості бур'янів до гербіцидів і поки ще недостатньо знають, що той же принцип слід застосовувати і до фунгіцидів.

«Багато нових фунгіцидів, запущені у виробництво за останні чотири-п'ять років, мають кілька «режимів дії» і дають можливість подумати про управління резистентністю до того, як вона виникне», — говорить Форстер. — «Виробники культур добре розбираються в гербіцидах, але їм необхідно посилити базу знань з управління резистентністю в фунгіцидах».

Однією з основних проблем в розумінні важливості правильного застосування фунгіцидів є те, що вони застосовуються рідше, ніж гербіциди. Аграрії щорічно повинні боротися з приблизно однаковими різновидами бур'янів, в той час як з хворобами ситуація інша і рік на рік не приходиться: повинні бути присутніми відповідні умови навколишнього середовища для розвитку хвороби, а для показників до обробки в культурі має бути достатня кількість патогена. Тому виробники схильні применшувати небезпеку виникнення резистентності у фітопатогенгов, що є вельми

Основним правилом управління хворобами вважається попереджуючий підхід — застосування багатокомпонентних препаратів.