17 липня 2018, 15:38, Україна

За передовими зарубіжними технологіями іспанська компанія вирощує в Україні елітні сорти салату

У 2018 році компанія «Фіно верде» також налагодила в Україні вирощування салату Батавія. Для торгових мереж на полі поряд з Батавією та Айсбергом ростуть різновиди Лоло Бьондо та Бордовий Лолороссо, Фрізе та Ромен, повідомляє epravda.com.ua.

«Вирощування салату вимагає делікатного догляду, сучасних технологій і відповідних природних умов», — пояснює Хосе Луїс, власник компанії «Фіно верде».

Його українська команда постійно консультується з іспанськими колегами, які мають значно більший досвід у вирощуванні певних сортів салату.

Вирощувати такі сорти салату непросто. У 2017 році команда агрономів буквально жила на київському полі, аналізуючи нюанси вирощування, розповідає Хосе Луїс.

Основні причини іспанських інвестицій в Україну — сприятливий клімат, гарна земля і ринок реалізації

Насіння компанія купує в українському представництві голландської компанії «Рийск ваан», пророщує розсаду в Кременчуці, після чого висаджує рослини у відкритий ґрунт. Цикл вирощування салату становить близько 60 днів.

На полі встановлені системи зрошування, що рятують салат у літню спеку.

Хосе Луїс каже, що витрати на вирощування салату в Іспанії та Україні мало чим відрізняються через високу імпортну складову. Насіння та засоби захисту рослин для овочевих культур та салатів в Україні імпортуються.

В Іспанії залежно від сезону та культури затрати оцінюються 6-9 тис євро на гектар. У налагодження виробництва в Україні компанія вклала 5,5 млн євро. На ці кошти у 2012 році був збудований завод з переробки салату площею 1 944 кв м.

За його словами, окупність заводу — п'ять років. Зупинятися в розвитку «Фіно верде» не планує. Згодом можливе розширення площ під салатами на 20 га і встановлення ще однієї лінії на заводі.

Довідка: Компанія «Фіно верде» є частиною ABM Holding. Підприємство засноване у 1983 році у регіоні Мурсія на півдні Іспанії. Холдинг спеціалізується на вирощуванні салатів та овочів. В Іспанії АВМ Holding належить 2 тис га. Холдинг вирощує салати також у Марокко.