20 червня 2018, 13:36, Урожай

Два врожаї на рік можуть стати однією з переваг кліматичних змін для України

З 1991 року середньорічна температура в Україні зросла на 1-2°С. Через різке підвищення температури скоротилася і тривалість зимового періоду. Зимові місяці в Україні стали теплішими, більшу частину часу температура тримається вище 0°С, пише etcetera.media.

Не дарма, цьогоріч українці могли спостерігати явище раннього цвітіння, практично всі рослини зацвіли на місяць раніше. Такі умови впливають також і на період їх плодоношення.

В результаті, при правильному підході в Україні можна буде збирати два врожаї за один сезон.

«Погодні умови в Україні дозволяють вирощувати два врожаї картоплі. Сорт ранньої картоплі вийде зібрати вже в червні, а в липні — посадити картоплю знову. До осені тепла цілком вистачить для того, аби зібрати другий урожай молодої картоплі. Як показує досвід любителів, молода картопля добре зберігається, як і стара», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такий спосіб дає можливість одержати картоплю з високими смаковими якостями, оскільки для посадки використовуються молоді бульби замість торішніх.

«При нинішній погоді українці також зможуть двічі за рік посадити гарбузи, кабачки і кукурудзу. До жовтня здатні плодоносити деякі сорти малини, ожини та полуниці», — додають фахівці.

Окрім того, через теплі зими покращилися умови вирощування озимих культур. Якщо раніше щорічно вимерзало до 30% врожаю то в останні 25 років цей показник скоротився до 10-12%. Зараз вимерзає не більше 3-5% озимих.

Таким чином, потепління відкриває перед Україною можливості для розширення асортименту вирощуваних сільськогосподарських культур.